Silné zemětřesení zasáhlo severní část Lomboku. (7. srpna 2018)

Silné zemětřesení zasáhlo severní část Lomboku. (7. srpna 2018) | foto: AP

Podle indonéských úřadů je mezi zraněnými na Lomboku i jeden Čech

  • 1
Sedm cizinců údajně utrpělo zranění při zemětřesení, které v neděli večer postihlo indonéský ostrov Lombok a okolí. S odvoláním na indonéské imigrační úřady to v úterý uvedla agentura AFP, podle níž je mezi zraněnými také jeden český občan. České ministerstvo zahraničí takovou informaci ale nemá.

Při nedělním zemětřesení na ostrově Lombok a na sousedním Bali zahynulo podle nejnovější oficiální bilance nejméně 105 lidí a dalších 236 utrpělo vážná zranění. Otřesy půdy o síle sedmi stupňů zničily tisíce budov. Úřady předpokládají, že více než dvacet tisíc lidí ztratilo své domovy. 

Ostrov nadále trpí silnými následnými otřesy, z nichž jeden v pondělí večer SELČ dosáhl síly 5,5. Do úterý bylo zaregistrováno více než 230 následných otřesů, napsala agentura Reuters.

Indonéské imigrační úřady sdělily, že mezi zraněnými je sedm cizinců, kteří jsou v nemocničním ošetření. Jedná se o občany Belgie, Británie, Česka, Dánska, Francie, Jižní Koreje a Spojených států. České ministerstvo zahraničí tuto zprávu však nepotvrdilo.

Černínský palác nemá od indonéských úřadů informaci, že by někdo z Čechů byl těžce zraněný a pobýval v nemocnici. „Žádný český občan v Indonésii v souvislosti se zemětřesením neleží,“ řekla mluvčí Michaela Lagronová. Ministerstvo ale nevylučuje, že některý z Čechů po otřesech půdy vyhledal lékařskou pomoc kvůli ošetření nějakého drobného zranění.

Stovky turistů na ostrově Lombok stále čekají na místním letišti či v přístavech na evakuaci. Další táboří na plážích. Z ostrůvků Gili ležících severozápadně od ostrova Lombok, které jsou díky okolním korálovým útesům vyhledávané potápěči, bylo od neděle evakuováno asi 4 600 turistů.

Ředitel mezinárodního letiště na ostrově Lombok uvedl, že aerolinie přidávají od pondělí lety navíc, aby se turisté co nejrychleji dostali z ostrova. Zaměstnanci letiště rozdávají čekajícím přikrývky a občerstvení. Řada hotelů, které utrpěly při zemětřesení škody, byla uzavřena, některé však umožnily turistům přespávat ve vstupních halách, napsala agentura AP.

Hledání živých v sutinách

Záchranáři pátrají po možných přeživších v troskách zřícených domů, mešit i škol. Z ruin velké mešity v obci Lading-Lading na ostrově Lombok se vojákům, kteří se podílejí na záchranných operacích, podařilo vyprostit živého muže a ženu se zlomenou nohou. Vytažena byla také tři mrtvá těla.

Úřady se ale obávají, že pod sutinami mešity je uvězněno množství dalších osob. Když se mešita zřítila, modlilo se v ní podle místních obyvatel asi padesát lidí.

Záchranné týmy se kvůli poškozeným silnicím stále nedostaly do některých těžce zasažených oblastí na hornatém severu a východě ostrova, kde lidé naléhavě potřebují potravinovou pomoc a přístřeší. V řadě regionů zemětřesení přerušilo dodávky elektrické energie a části ostrova jsou stále bez elektřiny.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video