Kopání hrobů, nebo ležení v rakvi. V Indonésii trestají nenosiče roušek

  • 39
Indonésie si připravila speciální tresty pro odpírače roušek. Pokud strážci pořádku zastihnou obyvatele bez povinné pokrývky úst, přinutí je udělat kliky nebo vykopat hroby pro oběti covidu-19. Úřady tak chtějí donutit Indonésany, aby dodržovaly opatření proti koronaviru. V zemi totiž stoupá počet nakažených.

Vláda od července zavedla povinné nošení roušek na veřejnosti. Trest při nedodržení opatření však nechala na místních úřednících. Zavedená pravidla kontrolují a vymáhají ozbrojené složky a místní orgány.

V městě Cerme ve východní Jávě přistižený jedinec může zaplatit pokutu 150 tisíc rupií (229 korun) nebo podstoupit sociální trest. Podle vedení okresu většina lidí přijímá právě sociální trest, který zpravidla obnáší úklid nebo dělání kliků.

Jsou však i výjimečné případy, kdy úřady přistupují k nestandardní formě potrestání, uvádí CNN. Někteří provinilci například museli vykopat hroby pro oběti, které zemřely v důsledku nemoci covid-19. Při samotném pohřbívání nakažených však již nebyli.

V Jakartě si zase lidé přistižení bez zakrytého nosu a úst museli lehnout do rakve s rouškou. Novináři nebo kolemjdoucí si ho mohli fotit, což bylo bráno jako součást trestu.

Na Jávě obchází hlídka duchů, má donutit obyvatele k dodržování karantény

Právě tyto sociální tresty mají podle úřadů v lidech vzbudit empatii a snahu podílet se na zastavení šíření koronaviru. Zatím však nejsou k dispozici statistiky, které by potvrdily, že je tato forma „ponaučení“ prospěšná. Křivka nakažených stále roste. Více případů z jihovýchodní Asie je pouze na Filipínách.

V pondělí uvedli představitelé, že oddělení vyhrazená pro naléhavé případy jsou ve všech jakartských nemocnicích plná. Jakarta tak zavádí další omezení, která se přibližují těm v dubnu letošního roku. V zemi jsou uzavřené školy, kavárny, restaurace a sportoviště. Hromadná doprava a nákupní centra mají nařízený omezený počet návštěvníků. Většina zaměstnaných šla na homeoffice nebo pracuje v omezeném režimu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video