Indie souhlasí s mírovými rozhovory s Pákistánem

- Indie je připravená vést mírové rozhovory o Kašmíru s pákistánským ministrem zahraničí Sartádžem Azízem v sobotu v Dillí. Indie při tom nehodlá podle mluvčího indického ministerstva zahranicí přerušit nebo ukončit vojenskou operaci v Kašmíru.
Islámábád původně navrhoval vyslat Azíze do Dillí už v pondělí, ale Indie to odmítla kvůli tomu, že mu nevyhovoval termín.

"Nehodláme spojit vojenskou operaci s návštěvou ministra zahraničí. Vojenská akce bude pokračovat podle uvážení armády," řekl mluvčí.

Islámábád se zatím nevyjádřil
Islámábád se zatím k nabídce Dillí nevyjádřil. Obě strany se podle AFP neshodují v tom, o čem se má jednat. Dillí chce rokovat výhradně o vetřelcích, které vyslal v posledních měsících na její území údajně Pákistán, ale Islámábád si představuje, že by se mělo jednat o celkové problematice Kašmíru.

Indický premiér Atal Bihárí Vádžpéjí v pondělí řekl, že je pro otevřený dialog, ale že námět diskuse by měl být jediný - vpády na indické území a způsob, jakým jim chce Pákistán zabránit.

Ostřelování už trvá měsíc
Dělostřelectvo obou zemí se navzájem ostřeluje přes kašmírskou hranici již měsíc. Pákistánská armáda oznámila, že je připravena vést válku. Indické jednotky údajně každodenně útočí na oblast u Samhani, odkud už odešlo téměř všech 35 tisíc civilistů.

Od 26. května se bojů účastní indické letectvo, které útočí na pozice muslimských vetřelců. Jsou mezi nimi podle Indie pákistánští vojáci a afghánští ozbrojenci. Ti obsadili
strategické kopce nad hlavní silnicí indického severu vedoucí ze Šrínagaru do Léhu.

Podle Indie vstoupilo na její území asi tisíc muslimských bojovníků. Dillí tvrdí, že 470 z nich v bojích padlo a že mezi mrtvými je více než dvě stě pákistánských vojáků.

Islámábád popírá přímou vojenskou účast a tvrdí, že muslimům bojujícím za autonomii indického Kašmíru nebo jeho připojení k Pákistánu poskytuje pouze politickou a morální pomoc. Indie a Pákistán vedly v minulosti o Kašmír už dvě války.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Islám

Video