Učebnice nabádá děti k vegetariánství. Ilustrační snímek

Učebnice nabádá děti k vegetariánství. Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Kdo jí maso, ten lže a krade. Indická učebnice pro školáky je plná chyb

  • 37
V Indii se dostala do distribuce učebnice pro předmět obdobný naší občanské nauce, ve které je řada zavádějících informací. Například lidé konzumující maso podle ní podvádějí, lžou, neplní sliby a páchají sexuální zločiny. Odborníci označují takovou mystifikaci za zhoubnou pro dětskou mysl.

Učebnice se jmenuje New Healthway a vydal ji jeden z největších a také nejstarších nakladatelů v Indii S. Chand. Měla by děti provést osvětou v hygieně, sexuální výchově či v péči o zdraví.

Obsahuje však četné faktické chyby a dezinformace. V jedné z kapitol například popisuje Eskymáky popisuje jako "líné, pomalé a krátce žijící," protože  žijí "převážně z masa".

"Tohle je pro děti škodlivé," řekl BBC Janaki Rajan z Fakulty školství univerzity Jamia Millia Islamia v Dillí. "Vláda má moc provést nějakou akci, ale raději se od toho distancují," stěžuje si Rajan.

Bůh prý nedal maso ani Evě a Adamovi

"Nejsilnější argument, že maso není nezbytné pro naši stravu, je fakt, že Stvořitel Vesmíru nepřidal maso do původního jídelníčku Adamovi a Evě. Dal jim ovoce, ořechy a zeleninu," píše autor David S. Poddar v kapitole nazvané Potřebujeme masitou stravu?

Kapitola také uvádí výhody vegetariánské diety a pokračuje charakteristikami vlastností objevujících se mezi nevegetariány.

"Snadno podvádějí, lžou, neplní sliby, jsou nepoctiví a říkají sprostá slova, kradou, perou se, obracejí se k násilí a způsobují sexuální zločiny," uvádí kniha.

Není známo, v kolika školách by se učebnice mohla objevit. Korespondenti BBC však vyjádřili obavu, že takové učebnice jsou dětem většinou dostupné.

V Indii je vegetariánství hluboce zakořeněné, hlavně kvůli náboženství je považována za zemi, kde vzniklo. Hlásí se němu asi 40 procent obyvatelstva (téměř půl miliardy lidí). V zemi je dokonce ze zákona povinné označovat vegetariánské a nevegetariánské pokrmy. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video