Indická palba údajně zasáhla školu v Kašmíru

- Prudké dělostřelecké souboje sváděly indické a pákistánské jednotky podél linie příměří v Kašmíru. Indická armáda navíc pokračovala v leteckých úderech proti příslušníkům muslimských geril opevněných v horách indické části Kašmíru.
Indická palba podle pákistánské policie zasáhla školu v Nakial pákistánské části Kašmíru zhruba osmdesát kilometrů východně od Islámábádu. Při útoku údajně zahynuly tři děti a několik utrpělo zranění.

Pákistán v úterý oznámil, že dělostřelecké granáty odpálené indickými jednotkami zabily deset dětí ve škole v údolí Nílum 120 kilometrů východně od Muzaffarábádu, správního střediska pákistánské Kašmíru.

Indie: jde o zlomyslnou propagandu
Indie dnes pákistánské tvrzení o útocích na školy odmítla a označila je za "zlomyslnou propagandu". "Příště nás Pákistánci obviní, že jsme zasáhli sirotčinec," řekl představitel indických ozbrojených sil a zdůraznil: "Pákistánci chladnokrevně zabíjejí naše civilisty; my zasahujeme pouze vojenské cíle."
Pákistánské úřady po dnešním útoku nařídily uzavření kašmírských škol a obvinily indické vojáky z "válečných zločinů".

V ozbrojených střetech prý zemřelo čtyři sta lidí
Dělostřelecké souboje se podle vojenských zdrojů v indickém Šrínagaru odehrávaly ve vysokohorských sektorech Kargil, Batalik a Dras linie kontroly, oddělující pákistánskou část Kašmíru od indické. Indické pozemní síly v oblasti Bataliku utrpěly při pákistánském ostřelování ztráty a musely ustoupit.
Indické jednotky už tři týdny bojují proti muslimským bojovníkům, kteří do Indií ovládané části Kašmíru pronikli z Pákistánu a opevnili se na horských hřebenech ve výšce zhruba 5000 metrů nad mořem u strategické silnice vedoucí z Šrínagaru do Léhu.
Indie už osmý den do bojů nasazuje letectvo.
Podle indické armády bylo v ozbrojených střetech dosud zabito čtyři sta "vetřelců" a šestačtyřicet indických vojáků.

Země už proti sobě vedly tři války
Boje zvýšily napětí mezi Indií a Pákistánem, které disponují jadernými zbraněmi, na úroveň, která nebyla dosažena od třetí indicko-pákistánské války v roce 1971.
Obě země od roku 1947, kdy získaly nezávislost na Velké Británii, proti sobě vedly tři války, z toho dvě o Kašmír. V indické části Kašmíru od roku 1989 zemřelo pětadvacet tisíc osob v násilnostech rozpoutaných muslimskými povstalci, kteří jsou podle Dillí cvičeni a podporováni Islámábádem.

Indický ministr vnitra Lál Kišínčand Advání dnes opět obvinil Pákistán z ozbrojeného vniknutí na indické území a řekl, že jde o agresi. "Je to zoufalý pokus oživit odumírající bojovnost v (Kašmírském) údolí," podotkl.

Muž protestuje v indickém městě New Delhi proti Pákistáncům v Kašmíru. Na středeční demonstraci se sešlo asi sto lidí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video