INCB: v Evropě stále vede konopí

- Ze zprávy Mezinárodního úřadu pro kontrolu narkotik (INCB) uveřejněné ve Vídni vyplývá, že nejrozšířenější drogou v Evropě je konopí a jeho deriváty, za ním následuje amfetamin spolu s odvozenými látkami, kokain a heroin. V České republice, Polsku a Maďarsku, přes které v minulosti probíhal pouze transport drog, konzumování návykových látek podle INCB roste alarmujícím způsobem, i když tyto země ještě nedosáhly úrovně běžné na západě kontinentu.

V Evropě se podle zprávy objevily nové zdroje konopí, vedle tradičního dodavatele Maroka, se loni začala důrazně prosazovala Albánie, kde konopí pěstují nejvíce malí rolníci na jihu země. Z Albánie putuje konopí do Itálie, Řecka a Slovinska. V Itálii bylo v roce 1998 zjištěno 54 tun konopí, zatímco v roce 1996 to bylo 11 tun. Podle odhadů bylo 90 procent všeho konopí ve Slovinsku předloni pocházelo právě z Albánie.

Nezanedbatelný podíl na rozšíření konopí má také pěstování v zemi spotřeby, tento způsob nebývale vzkvétá, protože semínka jsou, zejména v Británii a Nizozemsku, nabízena prostřednictvím internetu. "Snadná dostupnost konopí ve srovnání s jinými drogami a větší tolerance k jeho zneužívání jsou příčinou obliby této drogy v Evropě," tvrdí zpráva.

Francouzští demografové zjistili, že konopí okusil každý třetí žák střední školy, a podle údajů z Německa se s touto drogou seznámily dvě třetiny návštěvníků techno-party.

Mladí lidé také patří k největším konzumentům syntetických drog a přitažlivost tohoto druhu narkotik stále roste. INCB soudí, že ohrožen je celý kontinent. Proto vyzývá úřady
jednotlivých zemí, aby se problémem zabývaly, ale připouští, že látky, z nichž se syntetické drogy vyrábějí, a sama výroba jsou téměř nekontrolovatelné. Kokain, který se na kontinentu konzumuje, pochází z Jižní Ameriky, odkud se pašuje do Evropy, především do Španělska, přes západní Afriku.

INCB je orgánem Hospodářské a sociální rady OSN a sídlí ve Vídni.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video