Falšovaná vodka se v zemi často vyrábí z dřevného lihu. Ilustrační foto.

Falšovaná vodka se v zemi často vyrábí z dřevného lihu. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Ilegální alkohol zabil loni v Rusku 39 tisíc lidí

  • 36
Pančovaný alkohol zabije v Rusku každý den přes sto lidí. Loni zemřelo na otravu podomácku nebo jinak ilegálně vyrobeným alkoholem 39 tisíc Rusů. Úřady varují před konzumací pochybných lihovin. V pondělí policie na Sibiři zatkla čtyři ženy podezřelé z nezákonného provozování lihovaru.

Podle mluvčího prokuratury v Magadanu na severovýchodě Ruska se v uplynulém týdnu náhražkou alkoholu otrávilo nejméně 30 lidí. Pětadvacet jich na následky otravy zemřelo.

Většina z nich byli nezaměstnaní alkoholici, poznamenala agentura Reuters. Lihovina údajně obsahovala nebezpečný metanol.

Policie objevila v Magadanské oblasti čtyři ženy s 1200 litry podezřelé tekutiny. Zatkla je na základě obvinění z nezákonné výroby a prodeje alkoholických výrobků.

Po dalších dvou podezřelých policie pátrá. Úřady varovaly místní občany, aby se konzumaci pochybných lihovin vyvarovali.

Na otravu ilegálním alkoholem zemřou v Rusku podle oficiálních údajů ročně desetitisíce lidí. Falšovaná vodka se v zemi často vyrábí z dřevného lihu, který je určen pro průmyslové účely.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video