Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hrozí Zemi zkáza? Rozhodně ne hned

  1:00
Lidstvu hrozí katastrofa. Čeští odborníci jsou v hodnocení globálního oteplování opatrnější. Informace, které v pondělí zveřejnil mezinárodní krizový štáb odborníků a politiků, mluví jasnou a nekompromisní řečí: stačí 10 let k tomu, aby globální oteplování nenávratně poškodilo život na Zemi.

"Naše planeta je v ohrožení. Vinou klimatických změn tiká ekologická časovaná bomba. Pokud máme zvítězit, musíme začít neodkladně jednat," varuje v obsáhlé zprávě, kterou v úterý MF DNES získala, šéf odborného týmu a britský poslanec Stephen Bayers. V jeho týmu se sešli vědci i politikové.

"Vědci upozorňují na podobné problémy už dlouho, ale tak závažná zpráva tady ještě nikdy nebyla. Musíme ji brát vážně, i když já nejsem příznivec katastrofických scénářů," podotýká zachmuřeně český expert na životní prostředí Bedřich Moldan.

Zachovejme chladnou hlavu
Co si se zprávou, která se jmenuje Čelme výzvě klimatických změn, tedy počít? Uvěřit jí? Když se zeptáte českých odborníků, uslyšíte spíše opatrná slova. V nich nejčastěji zaznívá následující: nebojte se, situace je vážná, ale rozhodně ne kritická.

"Přistupujme k tomu s chladnou hlavou a opatrností. Za deset let změny nenastanou," radí a zároveň prorokuje Tomáš Chmelík, který na ministerstvu životního prostředí šéfuje oddělení změn klimatologie.

A o určitém klidu mluví i další. "Deset let je na můj vkus příliš krátká doba, aby se klima výrazně změnilo. Podle mých znalostí a předpokladů to není možné," tvrdí náměstek ředitele Českého hydrometeorologického ústavu Radim Tolasz.

Jaroslava Kalvodová z katedry meteorologie a ochrany životního prostředí Univerzity Karlovy si zprávu mezinárodního týmu pročetla a poté vzkázala: "Žádný nový vědecký poznatek tam není." Je tedy možné zůstat úplně v klidu a varování, které přišlo ze světa, zcela ignorovat? Odpověď je jednoduchá a zní ne.

CO VĚDCI PŘIČÍTAJÍ GLOBÁLNÍMU OTEPLOVÁNÍ

Počasí podléhá dramatičtějším výkyvům.
Jaro přichází dřív a je tepleji.
Mizí led z ledovců v severských polárních oblastech i v Alpách.
Zmenšuje se nejvyšší hora Mount Everest (táním ubývá špička).
Květiny a zvířata se stěhují z teplých pásem i tam, kde by dřív nepřečkaly zimu.
Zvyšuje se eroze - například v Dolomitech vrcholek hory Tour Tréphor zmizel během jediné noci.
Zvyšuje se hladina oceánů (za 100 let o 20 centimetrů).
Mizí korálové útesy, protože kvůli znečištění a zvyšování hladiny moří přicházejí o své přirozené prostředí.
Ubývá pitné vody - v zimě je méně sněhu a letní deště nemohou zdroje dostatečně nasytit.

Může za to člověk?
Odborníci, které v úterý MF DNES oslovila, minimálně souhlasí s tím, že globální oteplování Zemi ohrožuje a může lidstvo přivést do dnes netušených konců. Rozdílné názory však už padají na téma, kde všude jsou příčiny tohoto jevu, do jaké míry za něj může člověk a co je nezbytné pro zlepšení dělat. Náměstek Tolasz patří spíše k optimistům.

"Ano, nacházíme se v době globálního oteplování, ale z hlediska historie zeměkoule to není poprvé. Před 150 tisíci lety bylo oteplení ještě vyšší a auta ani lidé na ně neměli žádný vliv. Přesto se i tehdy příroda vzpamatovala," prohlašuje. Bedřich Moldan je nekompromisní.

"Že se člověk na těchto změnách podepisuje, je nepochybné, diskuse o tom by už měly konečně přestat. Je nezbytné začít mluvit o tom, co s tím dělat," tvrdí Moldan.

Jak moc omezit produkci oxidu uhličitého či spotřebu energie? Vydat se cestou obnovitelných zdrojů, například větrných elektráren? Sázet na vodík či bionaftu? Otázek je spousta a z pohledu běžného člověka se zdá, že maximum, co může pro životní prostředí v budoucnosti dělat, je zajímat se o ně.

"Jestli my tady něco dělat budeme, nebo ne, tak to samozřejmě se světovým klimatem a globálním oteplováním nic neudělá. Menší změny by se nás navíc ani moc nedotkly vzhledem k tomu v jakém klimatickém pásmu žijeme," potvrzuje Tomáš Chmelík.

Jenže hned dodává: "Ale každý z nás by měl přemýšlet, kolik spotřebovává energie, kolik odpadu, jak se chová k přírodě..." Nejvzrušeněji na varování mezinárodního týmu nakonec reagovaly nevládní ekologické organizace. "Urgujeme vládu, aby zveřejněnou zprávu vzala vážně," prohlásilo Hnutí Duha.

Co je dobré vědět o globálním oteplování

1. Co to je globální oteplování? Jde o změnu průměrné roční teploty na zeměkouli. Ta se za posledních 200 let, od doby, kdy začala pravidelná měření, zvýšila. V průměru stoupla o 0,9 stupně Celsia a oteplování se zrychluje.

2. Co je hlavní příčinou? Oxid uhličitý. Ten vzniká při spalování ropy, uhlí, dřeva, ale i při dalších lidských činnostech.

3. Jak to funguje? Je to podobné, jako když se člověk zabalí do deky, která brání úniku tepla. Roli „deky“ nad zeměkoulí plní oxid uhličitý spolu s metanem a dalšími plyny, které život na Zemi produkuje. Říká se jim skleníkové plyny. Zadržují teplo i v noci, když slunce nesvítí, a brání tomu, aby teploty klesaly hluboko pod bod mrazu. Bez nich by rozdíly teplot mezi dnem a nocí byly více než padesátistupňové. Jenže: čím více jich je, tím více klima na zemi zateplují.

4. Co se bude dít v budoucnu? Během století se by se mohlo ještě více oteplit - o 1 až 6 stupňů, v České republice teplota stoupne přibližně o 3 stupně Celsia. Dnes je průměrná roční teplota u nás 8,5 stupně.

5. Jaký to bude mít vliv na život? Dá se čekat velké stěhování národů. Kvůli tání ledovců se zvyšuje hladina oceánů o desítky centimetrů během jednoho století, a proto pobřeží pevnin zmizí pod vodou. V Nizozemsku budují kilometry důmyslných hrází, jež vodu zadržují, v chudých a přelidněných částech světa, jako je Indie, nebudou mít lidé jinou šanci než se přestěhovat do vnitrozemí.

6. Zastaví se oteplování, nebo se Země bude zahřívat čím dál víc? Všechno má svůj konec. Co bude pak, se však vědci ještě neshodli. Jedni varují před katastrofickou budoucností s hladomory a bez pitné vody, která kvůli změnám srážek bude chybět, a bude tedy dražší než diamanty. Jiní, jichž je většina, předpokládají, že život na Zemi se řídí klimatickými cykly a po oteplení nastane další doba ledová.

7. Může člověk sám ovlivnit oteplování? Nemá smysl prodat auto a začít chodit pěšky, jen abychom nezatížili atmosféru dalším oxidem uhličitým. Vědci upozorňují, že miliony let neměli lidé žádný vliv na zvyšování oxidu uhličitého v atmosféře, přesto docházelo ke globálnímu oteplování.

8. Dá se oteplování zastavit? Zastavit ne, zpomalit zřejmě ano.

Autoři:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...