Hroši jsou příbuzní velryb, tvrdí vědci

  • 8
Savci žijí z převážné většiny na souši, ale je mezi nimi několik tvorů, kteří si libují ve vodě. Třeba velryby nebo hroši. Vědcům se nyní podařilo prokázat, že oba zmíněné druhy jsou vlastně příbuzné, neboť mají společného předka. Vymřel před mnoha miliony let.

Server BBC News uvedl, že odborníci se o vztahu mezi hrochy a kytovci dohadují posledních 200 let, ale až teď se dostali blízko skutečnému rozuzlení.

Podle americko-francouzského týmu, který sledoval shodné znaky u různých živočišných druhů, se pradávný polovodní tvor vyvinul do dvou skupin: na kytovce a anthracotheres, hrochovité sudokopytníky.

Anthracotheres žil před 40 miliony let a definitivně vyhynul před 2,5 miliony let. Byl velký asi jako prase a jeho jediným pokračovatelem se stali hroši.

Studie staví velryby evolučně do stejné řady jako sudokopytníky, mezi které patří třeba ovce, prasata nebo krávy. Kytovci se ale na rozdíl od nich postupně přesunuli do vody, jejich nohy i tělo se přizpůsobily životu v oceánech.

Až dosud považovali experti za nejbližší příbuzné hrochů prasata, protože oba druhy měly podobný tvar stoliček. Genetická analýza ale ukázala, že hroši mají více společného s delfíny a velrybami.

"Když se podíváte na hrocha, tipovali byste, stejně jako starověcí Řekové, že jejich příbuzní by mohli být koně nebo prasata, jenže molekulární rozbor vám ukáže, jak blízcí jsou si s velrybami," vysvětlil profesor Jean-Renaud Boisserie.

Podle Boisserieho je třeba nenechat se mást vzhledem zvířat. "Kytovci samozřejmě jako hroši nevypadají. Vždyť tam je 40 milionů let mezera. Kytovci ale jsou sudokopytníci, akorát vzdálení," dodal vědec.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video