Migranti překonávají hraniční plot na americko-mexické hranici. (26. prosince...

Migranti překonávají hraniční plot na americko-mexické hranici. (26. prosince 2018) | foto: AP

Trump se nové hraniční zdi dočká. Zatím aspoň úseku o délce 40 km v Texasu

  • 124
Na hranici amerického státu Texas s Mexikem se připravuje výstavba nových úseků hraniční zdi a plotu, kterou umožňuje financování schválené Kongresem loni v březnu. V údolí pohraniční řeky Rio Grande vyrostou nové zábrany na státem vlastněných pozemcích, částečně vyhrazených pro přírodní rezervaci.

S výstavbou nové hraniční infrastruktury chce americký Úřad celní a hraniční ochrany (CBP) začít už tento měsíc v úseku dlouhém 53 kilometrů. Využije k tomu dotaci ve výši 600 milionů dolarů (13,5 miliardy korun), kterou Kongres schválil loni v březnu. Peníze nejsou součástí 5,7 miliardy dolarů, které prezident Donald Trump zatím marně žádá od Kongresu na posílení hraniční ostrahy.

Údaje CBP hovoří o tom, že bude postaveno 40 kilometrů betonové zdi, jejíž výška bude odpovídat záplavovému maximu. Zeď bude opatřena hlídkovými věžemi vysokými 5,5 metru. Podle ochránců životního prostředí bude konstrukce stát v místě migračních tras zvěře včetně ohrožených druhů.

Část bude podle agentury AP stát na pozemcích národní rezervace v údolí řeky Rio Grande. Ministerstvo vnitřní bezpečnosti si loni v říjnu vyjednalo výjimku ze zákona, který region chrání. Krok zažalovali ekologové, na soud se teprve čeká.

Trump si prohlédl vzorky mexické zdi (březen 2018):

14. března 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video