Horka ve Španělsku mají již třetí oběť, teploty dosahovaly 45 stupňů

  • 50
Již tři mrtvé si vyžádala vlna veder, která postihla tento týden Španělsko. Teploty v pátek dosahovaly v některých oblastech země 45 stupňů Celsia a ani v příštích dnech si zde podle meteorologů lidé od horka neodpočinou. Nezvykle vysoké teploty zasáhly i Portugalsko, kde hasiči bojují s lesními požáry.

Novou obětí extrémně teplého počasí se stal v Barceloně muž ve středním věku, pravděpodobně bezdomovec. Nalezli ho v bezvědomí na ulici a převezli do nemocnice, kde později zemřel.

Již dříve španělské úřady oznámily, že následkům vedra podlehl v jihošpanělském regionu Murcie dělník mezi 40 a 50 roky, který pracoval na silnici, a 78letý zemědělec, jenž skonal během práce na poli.

Nebývale vysoké teploty panují v celé Evropě od Skandinávie po Řecko, vůbec nejvíce přitom ukazují teploměry ve Španělsku a Portugalsku.

Právě na několika místech Portugalska zaznamenali ve čtvrtek lokální teplotní rekordy, nejvyšší byla teplota v centrální části země, kde u města Abrantes naměřili 45,2 stupně Celsia. 

Portugalsko bojuje s lesními požáry

Ulice jsou ve dne na jihu Portugalska vylidněné, naproti tomu pláže kolem Lisabonu praskají ve švech. V regionu Algarve na jihu země bojuje asi 700 hasičů s lesním požárem. Do boje s ohnivým živlem, který od pátku sužuje turisticky oblíbený region v okolí města Monchique, je nasazeno i 11 letadel či vrtulníků s vodními nádržemi. 

Kvůli požáru byli v oblasti v pátek preventivně evakuováni obyvatelé ze dvou vesnic. Ráno se už lidé mohli vrátit do svých domovů, informoval server veřejnoprávní televize RTP. Podle velitele místních hasičů není nyní přímo ohrožena žádná obec. Boj s ohněm si zatím vyžádal devět zraněných hasičů, kteří se nadýchali kouře. 

V Portugalsku i Španělsku platí nejvyšší stupeň varování před horky do neděle, kdy už by měly tropické teploty začít podle meteorologů velmi pozvolna klesat. Zatím ale mají posílené služby zdravotníci či hasiči. V obou zemích v sobotu teploměry atakovaly rekordní hodnoty a přiblížily se k 45 stupňům, dosud však není známo, zda někde padl rekord. Ten španělský je zatím z loňského července, kdy v Córdobě naměřili 46,9 stupně. Portugalský teplotní rekord je z roku 2003 a činí 47,4 stupně. Rekord kontinentální Evropy je podle Světové meteorologické organizace z roku 1977, kdy v Aténách naměřili 48 stupňů.

Úřady radí občanům, aby se nezdržovali venku v dobách, kdy slunce pálí nejintenzivněji, aby dodržovali pitný režim a snažili se v domech a automobilech udržovat co největší chlad. 

Francie musela zastavit provoz jaderných elektráren

Vedra způsobují kromě zdravotních problémů i komplikace dopravě či energetice, v Nizozemsku například uzavřeli části dálnic kvůli rozteklému asfaltu.  Francouzská státní energetická společnost EDF v sobotu zastavila provoz čtyř jaderných reaktorů ve třech elektrárnách ve východní Francii. Důvodem jsou vysoké teploty vody řek Rýn a Rhona, kterou elektrárny používají k ochlazování a pak ji vrací zpět. Výrobu elektrického proudu ve dvou svých jaderných reaktorech zastavila EDF už minulý týden.

Tisíce Francouzů dnes kromě veder čekala další dusivá zkušenost. Kvůli střídání turnusů letních prázdnin byly zcela ucpané hlavní dálniční tahy a podle médií se kolony po celé zemi táhly v délce více než 700 kilometrů.

Vedra ale zažívají i na druhém konci Evropy - ve Švédsku. I tam hrozí v těchto dnech zvýšené riziko lesních požárů, zejména ve střední a jižní části země, kde registrují kromě sucha i silný vítr.

Horka sužují i střední Evropu, na Slovensku mají kvůli nim výrazně více práce záchranáři. Jen během pátku vyjížděly sanitky k více než stovce lidí, kteří kvůli vedru zkolabovali.

Nejteplejší červenec za více než století registrovali letos v Británii.

Neobvyklé teploty panují také v Moskvě, kde je sice „jen“ 30 stupňů, což je ale sedm stupňů nad průměrnou maximální teplotou pro toto období. Tamní radnice proto pro obyvatele otevírá stovky ochlazovacích místností, kde si mohou Moskvané odpočinout v klimatizovaném prostoru a napít se vody a kde jim jsou k dispozici zdravotníci.

Vedra v těchto dnech sužují Evropu:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video