ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Hongkong zavřel doma tisíce lidí, chce je do 48 hodin otestovat

  • 3
Úřady v Hongkongu v sobotu uzavřely kvůli šíření koronaviru do dosud nejpřísnější karantény tisíce lidí v jedné z nejchudších a hustě osídlených čtvrtí. Úřady chtějí všechny osoby ve vytyčené zóně otestovat do 48 hodin.

Obyvatelé musejí zůstat doma, dokud nebudou otestováni na virus SARS-CoV-2, oznámily v sobotu světové agentury.

„Obyvatelé budou muset zůstat ve svých prostorách, než budou mít výsledky testů, aby se vyhnuli infekci,“ řekla novinářům hongkongská ministryně zdravotnictví Sophia Chanová. 

V Číně staví covidový karanténní tábor, pojme přes čtyři tisíce lidí

Nařízení se týká zhruba deseti tisíc lidí, přiblížila agentura AFP, podle níž lidé budou moci své byty opustit pouze v případě, pokud se prokážou negativním testem na koronavirus. 

Zhruba sedmimilionový Hongkong od vypuknutí pandemie zaznamenal necelých deset tisíc případů nákazy, přičemž skoro 170 lidí s covidem-19 zemřelo.

Úřadům se až donedávna dařilo držet poměrně nízký počet infekcí díky efektivním opatřením, zároveň se vyhýbaly striktní karanténní uzávěře. V posledních dvou měsících se však potýkají se čtvrtou vlnou nákazy, kterou se jim nedaří zkrotit - za poslední dva měsíce zaznamenaly přes 4 300 nově potvrzených případů koronaviru. Ode soboty platící uzávěra pro část města je podle agentur dosud nejpřísnějším karanténním opatřením v Hongkongu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video