Číňané své blízké navštěvují také na hřbitovech. | foto: Profimedia.cz

Místo na hřbitově je v Hongkongu luxus, vyjde dráž než nový byt

  • 11
Ačkoli si obyvatelé Hongkongu museli během posledních let zvyknout na neustále se zvyšující ceny nemovitostí, nikdo pravděpodobně nečekal, že spočinutí po smrti je vyjde ještě dráž. Místní hřbitovy praskají ve švech a jen výklenek pro urnu může stát astronomických šest milionů korun. Rozptýlit se nechá jen málokdo, protože to odporuje tradicím.

„Metr čtvereční už je dražší pro mrtvé než pro živé,“ popisuje Kwok Hoi Pong, který je předsedou Hongkongské pohřební asociace. „Výklenek pro urnu v soukromém kolumbáriu s dobrým umístěním může stát až 1,8 milionu hongkongských dolarů (5,8 milionů korun). V Hongkongu je to fenomén,“ vysvětluje Kwok. Stále je to však jedna z levnějších variant.

Cena za klasický hrob se totiž pohybuje mezi třemi až pěti miliony hongkongských dolarů (mezi 9 až 16 miliony korun). V místních přeplněných hřbitovech se však volné místo najde jen výjimečně. V Hongkongu zemře každý rok asi padesát tisíc lidí, devadesát procent z nich musí být kvůli nedostatku půdy zpopelněno. I pro urny však pomalu dochází místo.

Standardní výklenek vyjde ve veřejném kolumbáriu přibližně na 2 800 hongkongských dolarů (8 000 korun). Na místo však může zájemce čekat až čtyři roky. Kdo čekat nechce, musí zaplatit několikanásobek soukromé firmě. Podle listu The Guardian má prostor v kolumbáriu rozměry krabice na boty.

Vzhledem k tomu, že se nejdražší nemovitosti v Hongkongu prodávají až za 180 tisíc hongkongských dolarů (530 tisíc korun) za 0,093 metrů čtverečních, vychází umístění pro mrtvé opravdu draho. Zažila to i Cecilia Chanová, které loni v listopadu zemřela matka. Zvolila pro ni kremaci a rozptýlení ve vzpomínkové zahradě. Této možnosti říkají místní „zelený pohřeb“.

05.dubna 2018 v 16:25, příspěvek archivován: 24.dubna 2019 v 15:01

People attend to the tombs of relatives and friends during the Ching Ming Festival, also known as Tomb Sweeping Day, honouring the dead at a cemetery in #HongKong. Photo: Issac Lawrence/AFP. https://t.co/UzLLUCbLjJ

Přestože je to nejpraktičtější volba, podle Chanové není populární. „V souladu s čínskými tradicemi dáváme přednost uložení popela předků v kolumbáriu. Je to fyzické místo, kde jim můžeme prokázat úctu, nabízet dary a přijímat požehnání. Mnoho lidí je stále konzervativní,“ vysvětluje Chanová.

Situace se zhoršila před dvěma lety, když se vláda paradoxně snažila pomoci lidem tím, že začala regulovat fungování soukromých kolumbárií. Nyní musí jejich provozovatelé znovu požádat o licenci a splnit přísnější normy. „Požadavky splní jen některé z nich. Máme volný trh a cena výklenků pravděpodobně vzroste o dalších třicet procent,“ popisuje Kwok.

Podle něj čeká v Hongkongu momentálně na umístění přibližně 200 tisícschránek s popelem, které jsou zatím v provizorních skladech. Za ten jejich příbuzní platí 300 až 800 hongkongských dolarů (až dva tisíce korun) měsíčně. Vláda mezitím propaguje zelené pohřby a snaží se najít nové řešení. Tím by mohl být například plovoucí hřbitov.

24.ledna 2017 v 21:19, příspěvek archivován: 24.dubna 2019 v 15:04

Cemetery evolution, similar to housing, is determined by land supply. "Floating Eternity" in Hong Kong would be an offshore burial island. https://t.co/BdBYdnmoKY

Kremace a následné rozptýlení zatím tvoří méně než patnáct procent pohřbů. Ačkoli by si lidé mohli ponechat ostatky svých příbuzných doma, také to je v rozporu s místními tradicemi. Podle nich by měli být živí oddělení od mrtvých, aby nepřitahovali zlé duchy. A pokud by někteří chtěli najít levnější řešení v jiném čínském regionu, čeká je nemilé překvapení.

Cena hřbitovních míst tady za poslední dekádu až desetinásobně vzrostly. Za místo pro rakev si čínské hřbitovy účtují přibližně 200 tisíc jüanů (téměř 700 tisíc korun), výklenek v kolumbáriu vyjde na polovinu.

Některé byty v Hongkongu jsou velké jako parkovací stání (2/2019):

9. března 2019


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video