Václav Havel

Václav Havel | foto: Radek Miča, MAFRA

Havel probral v USA režírování s Formanem a svatbu dcery s Clintonem

  • 55
Bývalý český prezident Václav Havel tráví dovolenou v USA. Na odpočinek ale příliš času nemá. Kromě návštěvy režiséra Miloše Formana se stačil setkat s bývalou ministryní zahraničí Madeleine Albrightovou a exprezidentem Billem Clintonem. S ním řešil i svatbu jeho dcery Chelsey.

"Vyprávěl o tom, jak se vdává Chelsea, jeho dcera, a o tom, co dělá," řekl Havel o pondělní schůzce s Clintonem v New Yorku.

"Vyprávěl o své nadaci, i o její práci. Já mu zase vykládal o svém exprezidentském životě. Ani jsme nějak neměli chuť nebo náladu se probírat politickými věcmi," dodal Havel a prozradil, že Clintonova dcera by se měla vdát v létě za investičního bankéře Marca Mezvinského.

Václav Havel během více než dvoutýdenního pobytu ve Spojených státech strávil společně s ženou Dagmar dva dny u svého přítele Miloše Formana v Connecticutu. Probírali spolu i filmové zpracování Havlovy poslední hry Odcházení. Exprezident chce začít natáčet v červenci.

"Miloš to zpovzdálí sleduje od prvopočátku, četl ten scénář. Teď jsem mu ukazoval, jak budou vypadat kostýmy, jak bude vypadat exteriér, kde se to točí," řekl Havel a upřesnil, že Forman je spíš příznivcem projektu než jeho rádcem.

"Já mám svou představu originální, která se buďto povede, anebo nepovede. Nepovede-li se to, tak budu první, kdo si toho všimne," podotkl Havel. Doplnil, že příprava filmu je pro něj "ohromně zajímavá zkušenost".

A Odcházením bývalý český prezident svou návštěvu Spojených států i završil. V noci na dnešek se zúčastnil americké premiéry, kterou uvedlo filadelfské divadlo The Wilma Theatre. Na představení se přišla podívat také bývalá ministryně zahraničí Madeleine Albrightová.

Bill Clinton si ale divadelní zážitek nechal ujít, omluvil se kvůli nepřítomnosti své ženy. Hillary Clintonová, současná šéfka diplomacie USA, je totiž pracovně v Číně.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video