Václav Havel

Václav Havel | foto: Ondřej Littera, MF DNES

Havel přednášel v USA o lidských právech

  • 191
Bývalý český prezident Václav Havel přednášel ve Spojených státech. Do washingtonské Kongresové knihovny si ho přišla poslechnout i bývalá americká ministryně Albrightová. Havel mluvil o lidských právech ve světě. Vyjádřil se také pro zachování embarga na prodej zbraní Číně.

Právě asijskou velmoc Havel zmínil mezi státy, které podle něj porušují lidská práva.

"Jsem zneklidněn tím, že demokratické země - aniž by k tomu měly nějaký reálný doklad o změně čínské vládní politiky - vůbec uvažují o zrušení embarga na zbraně," řekl.

Připomněl, že embargo bylo uvaleno po krvavém zásahu čínské armády proti protestujícím studentům na pekingském náměstí Nebeského klidu v roce 1989. Jeho odvolání "by přineslo nové hrozby demokratickému státu na Tchajwanu", uvedl exprezident Havel.

Havel: Odpůrce diktátorů je třeba podporovat
V anglicky proneseném projevu na téma lidských práv Havel řekl, že cestou k jejich naplňování ve státech s nesvobodnými režimy je domáhat se dodržování závazků, které tyto státy samy přijaly.

Před zcela zaplněným sálem uvedl, že je třeba podporovat lidi, kteří se pokoušejí vzdorovat diktátorským režimům tím, že je berou za slovo a dokáží nahlas upozorňovat na rozpory mezi slovy a skutky.

"Takoví stateční lidé jsou v Severní Koreji, v Číně, v Bělorusku, na Kubě, v Barmě i dalších zemích," prohlásil.

Podobně postupovala i Charta 77 v komunistickém Československu, Solidarita v Polsku či helsinské výbory v někdejším Sovětském svazu. "Moc tím byla překvapena, zaskočena a dost obtížně se jí zdůvodňovalo pronásledování těch, kdo nechtěli nic jiného, než aby respektovala pravidla, která si sama dala," uvedl exprezident.

Lidská práva jsou zanesena v řadě oficiálních dokumentů, ale represivní režimy je "nejvíc porušují v naději, že na to nahlas nikdo nepoukáže a nikdo se neodváží zvolat, že král je nahý, protože jeho vznešený šat je jen zdáním", řekl.

Přednáškou, kterou si přišli poslechnout také bývalá ministryně zahraničí USA Madelaine Albrightová a několik členů Kongresu Spojených států, vyvrcholil Havlův dvouměsíční studijní pobyt v Kongresové knihovně.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video