VIDEO: Havajci uprostřed spáleniště truchlí po blízkých, oporu hledají v bohu

  • 0
Desítky havajských rodin stále doufají, že se se svými blízkými, které ztratili kvůli rozsáhlým požárům v zemi, opět shledají. Škody na západě ostrova Maui se odhadují na téměř šest miliard dolarů. Počty obětí dále rostou, úřady jich evidují již 96, popel v kdysi rušném městě Lahaina odkryje další ostatky. Někteří místní musí čelit bolestivé realitě úmrtí milovaného. Podporu jim poskytují duchovní.

Páter Clarence „Larry“ Silva, římskokatolický biskup z Honolulu, během nedělní mše v kostele v Kapalua apeloval na farníky, aby svou víru neopouštěli. „Bůh nás miluje i v tragédiích,“ pronesl.

Požáry na Havaji

Taufa Samisoni seděl v lavici se svou ženou Katalinou a také truchlil nad ztrátou tety, strýce, bratrance a vnuka. Ti se pokusili utéct autem, ale dohnal je oheň nedaleko od domu. „Stejně jako to víra umožnila apoštolu Petrovi, také my se dostaneme na druhý břeh,“ věří Katalina.

Doposud Havajané ve vyhořelých domech, zčernalých autech i na ulicích objevili ostatky těch, kteří před plameny a kouřem nedokázali uniknout. Podle guvernéra Joshe Greena posádky a psi během pátrání objeví další těla. V sobotním prohlášení Green předpověděl, že tragédie by se mohla zařadit mezi nejsmrtelnější havajské přírodní katastrofy vůbec.

Požár na Havaji je počtem obětí nejtragičtějším v USA za posledních sto let

Představitelé Maui na telefonáty a zprávy s žádostí o informace o tom, jak a kde kraj nalezené ostatky ukrývá, odpovědět odmítají. Úřady neodpověděly ani na otázky, zda mají dostatečné zázemí a zdroje, aby rostoucí počty úmrtí zvládli. V místě se totiž nachází pouze jedna nemocnice a tři márnice. Kde budou všechna těla dočasně uložena a kdy budou vydána rodinám, je tak nejasné.

„Pohřby zatím nejsou na pořadu dne,“ řekl Silva agentuře AP. „I v nejlepších časech je na Havaji zvykem pohřbívat měsíc až šest měsíců po úmrtí.“

Oheň se nevyhnul ani církevním stavbám

Uprostřed vypálené Lahainy oheň poškodil i katolický kostel Maria Lanakila. Klášter a škola opodál byly zničeny úplně. Papež František v nedělním projevu na Svatopetrském náměstí dění na Havaji označil za tragédii a vyzval k modlitbám za oběti požáru.

„Doufáme, že náš kostel bude majákem naděje, až přijde čas,“ řekl reverend Barry Campbell z Kihei, kde jeho rodina od útěku z Lahainy pobývá. V baptistickém kostele v Lahaině, který jako jediný v okolí zůstal stát, plánuje pořádat bohoslužby, jakmile to bude jen možné. „Naši lidé opravdu potřebují být pohromadě,“ řekl.

OBRAZEM: Město lehlo popelem. Letecké snímky ukázaly, jak požár zpustošil Havaj

Mnoho náboženských představitelů prozatím organizuje pomoc včetně přeměny modliteben na dočasná útočiště. Potřebným dodávají zásoby a snaží se pomoci rodinám spojit se s přáteli a příbuznými v celé oblasti s přerušovanou dodávkou elektřiny a bez spolehlivých mobilních služeb.

Bilance obětí po požárech na havajském ostrově Maui po víkendu vystoupala na 96. Úřady také zvýšily na více než 2 700 součet budov, které plameny zničily v nejhůře zasaženém městě Lahaina.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video