Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Havajský ráj se změnil v ohnivé peklo. Obětí už je 55, sirény nevarovaly

  6:36aktualizováno  12:56
Ničivé lesní požáry na havajském ostrově Maui mají na svědomí už 55 obětí, oznámily v pátek havajské úřady. Mnoho lidí se stále pohřešuje. Havajský guvernér Josh Green televizi CNN řekl, že mohlo shořet až 1700 budov. Obyvatele na požár neupozornily žádné sirény. Na ostrově je 12 českých občanů, všichni jsou mimo nebezpečí požáru, sdělilo ministerstvo zahraničních věcí (MZV).

Kolik lidí se stále pohřešuje, není zcela jasné. „Upřímně, nevíme,“ uvedl policejní ředitel John Pelletier. „Problém je v tom, že nejde elektřina. Není tu internet. Není tu žádné rádiové pokrytí,“ dodal. Zároveň naznačil, že v Lahaině může být mnoho dosud nenalezených mrtvých. „Město Lahaina je nyní posvátnou půdou,“ řekl s odkazem na pozůstatky, které ještě nebyly nalezeny. „Musíme je dostat ven,“ dodal.

Škody na majetku se podle něj vyšplhají na miliardy dolarů, ubytovat bude třeba tisíce lidí.

Požáry na Maui Green označil za pravděpodobně „nejhorší přírodní katastrofu v historii státu Havaj“. Podle guvernéra lze očekávat, že počet obětí poroste, jelikož pátrání po nezvěstných pokračuje. Na tiskové konferenci guvernér také uvedl, že bude potřeba ubytovat tisíce lidí, kteří přišli o střechu nad hlavou. Úřady se nyní snaží zajistit 2000 pokojů a budou kontaktovat hotely. Guvernér apeloval také na místní obyvatele. „Pokud máte možnost někoho ubytovat, prosím zvažte to,“ řekl.

Po lesním požáru zůstaly ve městě Lahaina na Havaji pouze vyhořelé domy. Místní se museli evakuovat. (10. srpna 2023)

V rozhovoru se CNN Green zmínil tsunami z roku 1960, která si vyžádala 61 mrtvých. „Obávám se, že počet mrtvých bude tentokrát výrazně vyšší,“ uvedl.

Na Maui, který je s rozlohou přes 1800 kilometrů čtverečních po Havaji druhým největším z osmi hlavních havajských ostrovů v severovýchodní části Pacifiku, v úterý večer propukly nejméně tři požáry. Silný vítr na ostrově napomáhal šíření plamenů a ztěžoval práci záchranným složkám. Požár způsobil exploze na čerpacích stanicích a v přístavních skladech pohonných hmot a zničil i lodě kotvící u pobřeží. Plameny se rozšířily tak rychle, že někteří obyvatelé museli před živlem prchat do oceánu.

Plameny na Havaji zničily lodě i historické město. Zemřelo už 36 lidí

Nejvíce postiženo bylo právě město Lahaina na západě ostrova, kde plameny podle leteckých záběrů zničily celé čtvrti, včetně historického centra. Podle úřadů je požár, který zasáhl město Lahaina, nyní pod kontrolou z 80 procent, uvedl zpravodajský web CNN. Hasiči bojují s dalšími dvěma velkými požáry ve východnější části ostrova, přičemž bližší z nich v Kihei je pod kontrolou z 70 procent. Třetí požár zasáhl kopce ve střední části ostrova.

Jako by vybuchla bomba

V Lahaině, která kdysi byla hlavním městem havajského království, to nyní podle zpravodaje CNN Billa Weira vypadá, „jako by tam vybuchla bomba“. „Plameny se rozšířily tak rychle, že celé domy shořely během několika minut,“ uvedl. Na sociálních sítích se dříve objevilo video, které zachycuje, jak na jedné z ulic ve městě hoří téměř každý dům. Autor videa byl podle agentury AP evakuován do bezpečí a čeká, až se bude moci vrátit domů.

Lahaina

Lahaina

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Guvernér Green zveřejnil video poté, co prošel částí požárem zdevastovaného města. V pozadí jsou vidět trosky budov, z nichž stále stoupá kouř. „Za mnou můžete vidět zkázu v Lahaině... Je to neuvěřitelné, je to tragické, byla zničena,“ uvedl s tím, že počet smrtelných obětí bude zřejmě stoupat, stovky rodin byly vysídleny a obnova města bude trvat. Televizi CNN Green řekl, že požár podle nynějších odhadů zničil asi 1700 budov, včetně 80 procent Lahainy. Více než 2000 lidí strávilo podle guvernéra uplynulou noc v nouzovém ubytování a bez elektřiny je na Maui stále 11 tisíc lidí.

Podle havajského úřadu pro cestovní ruch se od úterý podařilo z ostrova Maui evakuovat již 14 tisíc turistů. Ve čtvrtek po 18:00 místního času (pátek 6:00 SELČ) úřady odhadovaly, že se počet evakuovaných do konce dne zvýší o dalších 14 500. Mnoho dalších lidí ale skončilo ve sportovních halách, kde přespávají na matracích a ve spacácích. Někteří utrpěli popáleniny a další zranění. Pomoci do jednoho z těchto stadionů přišla podle BBC známá moderátorka Oprah Winfreyová, která má na ostrově dům.

Obyvatele nevarovaly žádné sirény

Obyvatelé Maui řekli novinářům, že je před blížícími se plameny nevarovaly žádné sirény. Havaj se přitom pyšní hustou sítí varovných systémů, na ostrovech je až 400 sirén. Lidé v evakuačních centrech agentuře AP řekli, že před plameny je varoval až kouř či nedaleké exploze.

Správa havajského varovného systému potvrdila, že nemá v systému záznam o spuštěných varovných sirénách před rozšířením plamenů do obydlených částí města Lahaina na západě ostrova.

Sedmdesátiletý Thomas Leonard popsal, že na oheň jej upozornil až zápach kouře. Elektřina i telefonní signál měly v tu dobu výpadek a Leonard se bez aktuálních informacích o nebezpečí pokusil z města odjet ve svém džípu. Auto musel však záhy opustit, když kvůli žáru začala vozidla kolem něj explodovat. Leonard se dal na útěk směrem k oceánu, kde se několik hodin za mořským valem skrýval před poletujícím horkým popelem, než jej našli a zachránili hasiči.

Mluvčí vládního krizového odboru Adam Weintraub řekl, že sirény se v úterý skutečně nerozezněly a že okres obyvatele varoval pomocí upozornění na mobilních telefonech, vysíláním v televizi a rozhlasem. Bez varování tedy mohli zůstat ti, kterým nešel proud a nevlastní mobilní telefon, ačkoliv není jasné, kdy přesně úřady varování rozeslaly.

Češi na ostrově jsou mimo nebezpečí

Všech 12 českých občanů, kteří se na požárem zaseženém ostrově Maui nachází, jsou mimo nebezpečí, uvedla mluvčí MZV Mariana Wernerová. Turistům mířícím na Havaj ale doporučuje české ministerstvo zahraničí sledovat situaci na webu ostrovů. Úřad je v kontaktu s honorární konzulkou na Honolulu, která je v telefonickém spojení s blízkými českých občanů a poskytuje jim informace. Situaci na ostrovech komplikují výpadky mobilní sítě na ostrově.

Podle Wernerové požáry nezasáhly turistické resorty a daří se je lokalizovat. Poničeny jsou však mimo jiné věže pro přenos mobilního signálu a kvůli větru může být ohněm dál ohrožena většina závětrných oblastí. Zasažené lokality jsou zcela uzavřené a bez elektřiny, dodala mluvčí MZV.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...