Na Havaji se probudila sopka Kilauea, lidé prchají před potoky lávy

  • 7
Erupce havajské sopky Kilauea přinutila úřady nařídit evakuaci okolo 1700 lidí z jižní části ostrova Havaj. Proud lávy začal téct do obydlené oblasti největšího havajského ostrova.

Úřady krátce před erupcí zvýšily výstrahu před vulkánem na nejvyšší stupeň znamenající bezprostřední ohrožení. Opustit své domovy musejí obyvatelé města Leilana Estates na jihovýchodním úpatí sopky. Mluvčí místních úřadů Janet Snyderová ve čtvrtek uvedla, že láva začala téct do ulice Mohala Street v obydlené oblasti.

Místní obyvatelé popisují v médiích erupce lávy, která podle některých tryská ze sopky desítky metrů vysoko a šířka proudu tekoucího poblíž obydlené oblasti dosahuje téměř dvou set metrů. Zpravodajský web Hawai News Now zveřejnil video zachycené dronem jednoho z obyvatel, na němž je vidět láva proudící lesnatou oblastí nedaleko obytných domů.

Erupci tento týden na místě předcházela řada slabších zemětřesení, většinou o síle okolo dvou stupňů. Největší z nich dosáhlo podle americké geologické služby USGS síly pět a nezpůsobilo žádné podstatnější škody.

Začátkem týdne se jedna z vnitřních částí sopky zhroutila, což mělo za důsledek, že láva začala téci směrem k jihovýchodnímu obydlenému pobřeží ostrova. Ve čtvrtek začala láva vytékat z nových prasklin v povrchu sopky a podle expertů není vyloučeno, že se objeví další místa, kterými se dostane na povrch.

Sopka Kilauea na ostrově Havaj, který je znám i jako Velký ostrov, je vysoká 1200 metrů a je jedním z nejaktivnějších vulkánů na světě. Aktivitu vykazuje prakticky nepřetržitě od roku 1983, v 90. letech láva z této sopky zničila na 200 domů.

Havaj je jedním z 50 států USA a leží v Tichém oceánu. Na souostroví žije 1,4 milionu obyvatel. Na 400 000 z nich bydlí v hlavním městě Honolulu, které leží na ostrově Oahu.

Kilauea

Kilauea

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video