Jednání o nové palestinské vládě jsou prý u konce.

Jednání o nové palestinské vládě jsou prý u konce. | foto: Reuters

Hamas končí, Palestinci vytvoří vládu národní jednoty

  • 61
Éra vlády Hamasu se chýlí ke konci. Přední palestinští politici se dohodli na vládě národní jednoty. Záměr oznámili prezident Mahmúd Abbás a premiér Ismáíl Haníja. Abbás jeho vládu rozpustí během 48 hodin. Politici si od změny slibují obnovení finanční pomoci ze Západu.

"Doladili jsme detaily vlády národní jednoty. Doufejme, že ji během následujících dnů sestavíme," řekl prezident v televizním projevu.

Podle dohody zůstane v čele vlády dosavadní premiér Ismáíl Haníja. Zatím ale neřekl, zda splní podmínky západních zemí.

Ty letos v březnu zastavily finanční pomoc palestinské samosprávě poté, co Hamas opakovaně odmítl uznat existenci státu Izrael. Odmítavě se hnutí stavělo i k požadavku odzbrojení.

Hamas ztrácí, volby by vyhrál Fatah
Hamas se proto už od března potýká s nedostatkem peněz. Státní zaměstnanci se bouří kvůli tomu, že nedostávají peníze. Naposledy proti tomu vystoupili policisté, kteří vtrhli do parlamentu v Gaze. - více zde

Vytvoření společné vlády Hamasu a Fatahu podporují i Palestinci. Podle průzkumu veřejného mínění s ním souhlasí 85 procent lidí. Tazatelé z univerzity v Nábulusu rovněž odhalili, že kdyby se nyní konaly volby, zvítězil by opoziční Fatah. Hamasu, kterému v lednu dalo svůj hlas 43 % voličů, důvěřuje jen 19 procent lidí.

Uznat Izrael? Nikdy!
Zatímco premiér Haníja se k požadavkům Západu dosud nevyjádřil, ozbrojené křídlo jeho Hamasu má jasno: Izrael nikdy neuznáme, citovaly světové agentury z vyjádření radikálů.

"Hamas bude nadále pokračovat ve své politice. Nikdy neuznáme oprávněnost okupace," řekl mluvčí hnutí Sami Abú Zuhrí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video