Hamas hrozí krvavou odplatou

  • 272
Blízký východ se opět zmítá v bludném kruhu útoků a odvet. Krátce poté, co izraelská armáda ráno zabila jednoho z vojenských vůdců a zakladatelů palestinského militantního hnutí Hamas, burcují palestinští extremisté ke krvavé odplatě. "Všichni izraelští politici budou naším terčem," hrozí.

"Zavraždění Ibráhíma Makadmá roztočí novou spirálu války proti Židům," řekl předák Hamasu v pásmu Gazy Abdal Azíz Rantisí.

Zároveň upřesnil, že už vyzval ozbrojenou složku hnutí, Oddíly mučedníků Izzuddína Kásama, aby "zamířila své zbraně na izraelské poslance, předsedy politických stran a ministry" a pomstila tak Makadmáovu vraždu.

Stovky rozhořčených stoupenců Hamasu se vydaly k nemocnici ve městě Gaza, kam bylo tělo zabitého Makadmá převezeno.

Arafat navrhl premiéra
Palestinské vedení označilo izraelskou akci za pokus o zmaření práce palestinských institucí. Izraelský zásah v Gaze totiž připadl právě na den, kdy zasedá ústřední rada Organizace pro osvobození Palestiny (OOP), aby projednala jeden z hlavních bodů požadovaných reforem palestinské správy -  jmenování palestinského premiéra.

Předseda palestinské správy Jásir Arafat navrhl do funkce prvního premiéra palestinské samosprávy muže číslo dvě v OOP a svou pravou ruku, Mahmúda Abbáse přezdívaného abú Mázin.

Přečtěte si

Palestinci zabíjeli v židovské osadě

Sebevražedná odveta zabila 15 lidí

Na vytvoření funkce palestinského premiéra dlouhou dobu naléhaly USA, Evropská unie a Izrael. Arafat jejich tlaku zaměřenému především na oslabení jeho vlastní mocenské pozice dlouho odolával a souhlasil teprve před necelým měsícem.

Se zavedením funkce premiéra i s navrženým kandidátem na tento post musí ale ještě vyslovit souhlas jak ústřední rada OOP, jejíž zasedání údajně potrvá do nedělního večera, tak i Palestinská zákonodárná rada (parlament). Ten má projednat v pondělí návrh ústavy, umožňující jmenování premiéra.

Abbás není příliš oblíben mezi obyčejnými Palestinci, slušné renomé má ale mezi palestinskými politiky a také v Izraeli i v USA.



Ibrahím Makadmá na archivním snímku z r. 1997

Raketový útok na vůdce Hamasu
Izraelský vrtulník Apache vypálil v sobotu ráno podle palestinských svědků nejméně jednu raketu na automobil, v němž jel Makadmá se svými  společníky. Všichni čtyři palestinští radikálové zahynuli v troskách vozu. Dalších šest lidí bylo zraněno.

Hnutí Hamas se v pátek přihlásilo ke středečnímu sebevražednému atentátu v Haifě, při němž bylo zabito 15 Izraelců, stejně jako k pátečnímu útoku proti židovské osadě Kirjat Arba poblíž Hebronu. Útok, který měl být podle letáků rozšířených následně v oblasti odvetou za masakrování Palestinců, si vyžádal životy dvou židovských osadníků.

Makadmá byl považován za nástupce vůdce ozbrojené složky Hamasu, Oddílů mučedníka Izzuddína Kásama, Sáliha Šihady. Toho Izraelci zabili loni při cíleném leteckém útoku na jeho dům. Akce vzbudila pobouření mezinárodní veřejnosti, protože při ní přišlo o život také 14 palestinských civilistů, mezi nimi řada dětí.

Stoupenci palestinského radikálního hnutí Hamas pochodují městem Gaza. Protestují proti zabití svého vůdce při izraelském raketovém útoku a hrozí odvetou.

Jeden ze zakladatelů radikálního hnutí Hamas a šéf jeho bezpečnostních struktur Ibráhím Makadmá (na archivním snímku z 15. listopadu 1997) byl 8. března v Gaze zabit raketou vypálenou izraelským vrtulníkem na jeho automobil.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video