Zásah dostalo několik budov. Ilustrační foto

Zásah dostalo několik budov. Ilustrační foto | foto: Ibraheem Abu Mustafa, Reuters

Hamas hlásí po izraelském útoku 25 raněných a mrtvé dítě

  • 38
Izraelské letouny během večerního náletu zasáhly prázdné kanceláře předáka hnutí Hamas a sesazeného palestinského premiéra Ismáíla Haníji v Gaze včetně přilehlých budov ministerstva vnitra. Podle Hamasu bylo zabito malé dítě a zraněno 25 civilistů včetně dvou příslušníků palestinských bezpečnostních složek.

K náletu došlo jen několik hodin poté, co po raketovém útoku Hamasu proti jihoizraelskému městu Sderot zemřel izraelský student.

Dopoledne zničilo izraelské letectvo dodávku, v níž jelo pět členů Hamasu. Všichni při útoku zahynuli. Brzo ráno přišel o život při jiném izraelském náletu člen další palestinské radikální skupiny Islámský džihád.

Hamas od loňska ovládá pásmo Gazy. Izraelská vláda ho řadí stejně jako západní svět k teroristickým organizacím a jednat s ním odmítá. V minulých dnech se ale pro zahájení dialogu s ním vyslovilo několik známých izraelských osobností, kromě jiných také starosta Sderotu, který je raketovou palbou sužován nejvíc. Hamas nabízí Izraeli příměří výměnou za to, že židovský stát přestane s vojenskými operacemi proti pásmu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video