ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Drama skončilo. Unesení misionáři na Haiti věznitelům uprchli

  • 6
Skupina dvanácti unesených severoamerických misionářů a dětí svým věznitelům na Haiti utekla. V pondělí to uvedla náboženská organizace Christian Aid Ministries (CAM). Organizace a haitská policie přitom původně tvrdily, že zbývající děti a misionáři z celkového počtu 17 byli minulý týden propuštěni. Už v uplynulých týdnech gang propustil část zadržovaných.

Skupinu sedmnácti lidí unesl v polovině října gang 400 Mawozo, který žádal výkupné jeden milion dolarů (zhruba 22,5 milionu korun) za každé rukojmí.

Gang na Haiti unesl skupinu misionářů, většina z nich jsou Američané

První dva lidé ze skupiny byli propuštěni v listopadu a další tři začátkem tohoto měsíce. Christian Aid Ministries při minulém a předminulém propuštění na svém webu uvedla, že nesmí poskytovat informace o propuštěných ani o okolnostech, za jakých se dostali na svobodu.

Náboženská organizace a haitská policie následně nejprve tvrdily, že gang propustil i zbytek rukojmích. Nyní však mluví o útěku. CAM uspořádala sbírku mezi věřícími na zaplacení výkupného. Mluvčí organizace ale v pondělí odmítl uvést, zda se nějaká platba únoscům uskutečnila.

Podle mluvčího organizace Westona Showaltera se skupině, ve které byly i dvě malé děti, podařilo uprchnout v noci poté, co odlákala pozornost únosců. O útěk se misionáři pokusili několikrát.

„Nacházeli jsme se na území gangů,“ citoval mluvčí jednoho z unesených. Podle mluvčího skupina ušla zhruba 16 kilometrů, a to částečně v hustém lese a trní, uvedla agentura AFP. Po rozbřesku narazila na lidi, kteří jí pomohli a umožnili jí si zavolat o pomoc.

Mluvčí křesťanské organizace citoval výpovědi lidí, kteří se ve čtvrtek dostali na svobodu. Bývalá rukojmí ale před novináře nevystoupila.

Gang 400 Mawozo, který patří k nejobávanějším kriminálním skupinám na Haiti, unesl skupinu 17 lidí, mezi nimiž byly i děti, po návštěvě sirotčince. Dospělí byli křesťanští misionáři z USA a Kanady.

Podle Showaltera únosci proti rukojmím nepoužili násilí. Dospělí ale strádali hladem a nedostatkem pitné vody a spánku. Dětem se ale únosci snažili sehnat dostatek jídla a pití.

Země je v hluboké krizi

Haiti se s násilím gangů a únosy potýká dlouhodobě, počty únosů ale letos výrazně vzrostly. V tomto případě navíc i místní úřady překvapilo, jak velkou skupinu gang unesl. Ozbrojené gangy unášejí nejen cizince, ale i místní pouliční prodejce, studenty, policisty, jeptišky či kněze.

Haiti je nejchudší americkou zemí a sužuje jej také politická nestabilita. Země už dva roky nemá funkční parlament a od léta jí vládne premiér, protože prezidenta Jovenela Moiseho letos v červenci zavraždilo v jeho domě komando kolumbijských žoldnéřů. Zatím není jasné, kdo si tento zločin objednal.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video