Generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer (vlevo) gruzínskému prezidentovi Saakašvilimu členství v alianci nepřislíbil.

Generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer (vlevo) gruzínskému prezidentovi Saakašvilimu členství v alianci nepřislíbil. | foto: Reuters

Gruzie posiluje spolupráci s NATO, pozvání do aliance ale nedostala

  • 72
NATO a Gruzie v Tbilisi podepsaly dohodu o vytvoření společné komise s cílem posílit vzájemnou spolupráci. Generální tajemník aliance Jaap de Hoop Scheffer také oznámil, že NATO v prosinci posoudí, zda nabídne Gruzii Akční plán členství, který je považován za předstupeň vstupu do organizace. Nedal jí ale žádný slib, že bude do aliance přizvána.

Dohodu o společné komisi podepsali státníci v úvodním dni dvoudenního jednání Rady NATO v Tbilisi. V gruzínské metropoli se zasedání koná jako výraz podpory této kavkazské republice po skončení rusko-gruzínského konfliktu.

Scheffer v Tbilisi prohlásil, že aliance poskytne Gruzii v její snaze integrovat se do ní aktivní podporu. Vyslovil přitom naději, že Gruzie bude pokračovat v reformách, které jsou pro vstup do NATO nezbytné.

Generální tajemník Severoatlantické aliance se ale vyhnul tomu, aby dal Gruzii nějaký pevný slib, že bude do aliance přizvána. Členství Gruzie v NATO je trnem v oku Moskvy a jednotný názor na ně nemají ani samotní členové aliance, kteří si Rusko tímto krokem nechtějí rozhněvat.

Gruzínský prezident Saakašvili přivítal Schefferovu návštěvu jako "silný signál solidarity" s kavkazskou republikou.

"Vaše návštěva potvrzuje světu, že Gruzie není se svými přáteli a spojenci osamocená," řekl Saakašvili šestadvaceti velvyslancům NATO, kteří se sjeli do Tbilisi.

Ruské jednotky musí odejít ze separatistických regionů
Šéf NATO se o rozruch postaral ještě před začátkem jednání. V rozhovoru pro Financial Times totiž uvedl, že je pro něj nepřijatelná přítomnost ruských vojáků v gruzínských separatistických regionech Abcházii a Jižní Osetii.

"Pokud Rusové zůstanou v Jižní Osetii s tolika vojáky, nepovažuji to za návrat ke statu quo," zdůraznil v rozhovoru Scheffer. "Setrvávání ruských sil v Jižní Osetii a Abcházii je nepřijatelné," dodal.

Jeho mluvčí pak musel vysvětlovat, že tato slova nelze vnímat jako kritiku dohody EU-Rusko.

Podle ní musejí ruské jednotky opustit gruzínské území do 10. října. Dokument se ale nezmiňuje o odštěpeneckých oblastech, Jižní Osetii a Abcházii, které Moskva k nelibosti Západu uznala jako nezávislé státy. - přečtěte si Ruská vojska opustí Gruzii do jednoho měsíce, řekl Medveděv

Ruské základny v regionu
V ten samý den ale přišlo z Moskvy další silné prohlášení ruského prezidenta Dmitrije Medveděva, který má o přítomnosti ruských vojáků v gruzínských separatistických regionech jasno. 

"Tento týden podepíši zvláštní dohody (s Jižní Osetií a Abcházií) o rozvoji dvoustranných vztahů. Budou zahrnovat i vojenské aspekty," prohlásil šéf Kremlu po setkání s ruskými podnikateli.

Později upřesnil, že se dohody budou týkat zřízení ruských vojenských základen na území obou regionů. Moskva chce v obou těchto odštěpeneckých republikách umístit dohromady 7 600 vojáků. - přečtěte si V Jižní Osetii a Abcházii umístíme 7 600 vojáků, řeklo Rusko

O Gruzii se dnes hovořilo i v Bruselu. Evropská komise se rozhodla, že půlmiliardou eur podpoří poválečnou obnovu Gruzie. Šéfové diplomacií "sedmadvacítky" zase schválili vyslání dvousetčlenné pozorovací mise do Gruzie. - přečtěte si Evropská unie pošle Gruzii půl miliardy eur a 200 pozorovatelů


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video