Gorilí samice Kijivu z pražské ZOO s mláďaty Mojou a  Tatu (v náručí).

Gorilí samice Kijivu z pražské ZOO s mláďaty Mojou a Tatu (v náručí) | foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Gorila Kijivu čeká třetí mládě, zoo nabídne z porodu přímý přenos

  • 6
Gorila Kijivu z pražské zoo čeká třetí mládě. Narození sourozence gorilek Moji a Tatu se očekává v březnu či dubnu. Ředitel pražské zoologické zahrady Miroslav Bobek plánuje přímý přenos z porodu na internetu.

První mládě, samice Moja, se Kijivu narodilo v prosinci 2004. Bylo to historicky vůbec první mládě gorily nížinné narozené v Česku. V květnu 2007 Kijivu porodila druhého potomka, samce Tatu.

"Je překvapivé, jak ta mláďata jdou rychle za sebou," řekl dnes novinářům ředitel Bobek.

Kvůli bezpečnosti goril nyní zoo plánuje zasypat vodní příkop okolo výběhu a nahradit jej skleněnou stěnou. Úpravy ale začnou až po porodu, potřebné náklady budou podle ředitele malé ve srovnání s dalšími záměry. V plánu je například výstavba celého druhého výběhu pro gorily.

Kijivu patří k poddruhu goril nížinných. Jde o nejpočetnější skupinu tohoto ohroženého druhu. Na světě jich žije 40 až 50 tisíc. Samice jsou březí 251 až 296 dní. Rodí jedno mládě, o které se starají až do věku tří let.

Do Prahy přišla Kijivu v rámci mezinárodního chovného programu z australského Sydney, jejího partnera Richarda pražská zoo získala z Británie.

Dění v pavilonu goril mohou díky projektu Odhalení lidé sledovat na internetových stránkách Českého rozhlasu. Autorem a vedoucím projektu je právě Miroslav Bobek, který nedávno nastoupil do funkce ředitele po Petru Fejkovi. Díky internetové reality show Odhalení se do širšího povědomí dostaly příběhy gorilích mláďat Moji a Tatu.

Mladá Moja má podle Bobka žít v pražské zahradě ještě asi dva roky. V případě jejího přesunu do jiné zoo by byli v Praze rádi, aby zůstala co nejblíže, například v Bratislavě. Závisí to ale na koordinátorech chovu vzácného druhu, upozornil ředitel.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video