Albert Gore

Albert Gore | foto: Reuters

Gore ani s Nobelem nemíní kandidovat na prezidenta

  • 17
Bývalý americký viceprezident a čerstvý laureát Nobelovy ceny za mír Al Gore nebude příští rok kandidovat na nového prezidenta Spojených států. Podle agentury AFP to uvedl v rozhovoru pro norskou televizi.

"Nemám v plánu znovu kandidovat, takže se na věci nedívám pod tímto úhlem," odpověděl Gore na dotaz, zda fakt, že dostal Nobelovu cenu, nějak ovlivní jeho případné prezidentské ambice.

Páteční udělení Nobelovy ceny za mír Goreovi a Mezivládnímu panelu pro změny klimatu (IPCC) nadchlo příznivce bývalého viceprezidenta natolik, že ho tisíce lidí z demokratického tábora začaly přesvědčovat, aby se opět pustil do boje o prezidentské křeslo. - více zde

Lidé kolem Gorea ale už dříve vyjádřili pochyby, že by se neúspěšný prezidentský kandidát z roku 2000 chtěl vracet do kolotoče politického soupeření.

Devětapadesátiletý Gore řekl, že prestižní ocenění využije k dalšímu boji proti globálním klimatickým změnám. V současnosti je asi nejvýraznějším světovým bojovníkem proti oteplování: píše knihy, natočil dokument, jezdí po světě a přednáší. Je přesvědčen, že změny klimatu mohou mít katastrofální důsledky, a snaží se přimět lidstvo, aby proti nim začalo něco dělat. Právě to ocenil norský Nobelův výbor. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video