Diskuze

GLOSA: Třetí světová už je tady, zašijme se v Surinamu. V Německu přituhuje

V několika částech světa zároveň stoupá napětí a roste strach z globálního konfliktu. Dusno je i v Německu. Aspoň že je tu pořád Portugalsko a Surinam, kde se vše odehrává stále svým tempem. A na Slovensku je Danko. Přinášíme tradiční komentovaný přehled vybraných světových událostí.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Tak, když už ty průšvihy nejde utajit, tak se je alespoň pokusíme bagatelizovat, že?

Ale tohle vám moc nejde, teda ...aspoň zatím. Propagandistické fráze z režimu minulého století máte nastudované mnohem líp.

5 0
možnosti
OJ

A nemluvil už před skoro rokem na stejné téma papež? I on tenkrát řekl, že vzhlem k počtu válečných konfliktů, které probíhají současně se jedná o třetí světovou válku? Jen se tomu tenkrát všichni smáli. Tedy až na ty, co si pamatovali co se dělo před druhou světovou válkou. Jen těch pár hlasů bylo rychlé umlčeno. Ani dnes tomu většina chcivalků nevěří. Myslí si, že válka se jich netýká. Že je to problém Ruska Palestiny nebo piratů. Ele on je to i Equador nebo Pakistán nebo Turecko a nenápadná občanská válka ve Francii o které se mlči.

4 1
možnosti
JS

"V Německu přituhuje", to zase nepojedou větrníky, letos už potřetí.

0 0
možnosti
TT

Nejvíc přituhlo ve zpravodajství o Německu. Tamní dění je české společnosti zatajováno jak neexistence boha v kázání.

8 2
možnosti
LU

"Zatímco v letech 1990 až 2007 autor viděl Evropu jako triumfující, v letech 2008 až 2022 jako ochabující."

Pre EU bolo jedno z najhorších rozhodnutí naťahať za členov postkomunistické štáty, Švajčiari na protest proti rozšíreniu EU sa rozhodli ukončiť prístupová rokovania s EU.

Ďalší "geniálny" nápad je dotiahnuť do EU a dotovať ekonomicky kolabujúcu Ukrajinu, Moldavsko a moslimské Macedónsko.

9 10
možnosti
MN

Naopak, jejich ekonomiku to zachránilo. Mohli jednoduše investovat a ziskali pracovní sílu a odbyt. Na rozdíl od skvělého nápadu rozšířit svoji obyvatelskou základnu o Afriku a blízký východ.

7 0
možnosti
PD

V surinamské amazonské džungli se "před světem neschová".

Jednoduše proto, že Amazonka je přes 500 kilometrů od jižní hranice Surinamu.

0 3
možnosti
TK

Jako Amazonská džungle (port.: floresta Amazônica) se přímo v tamnějším kulturním kontextu označuje celá oblast od pobřeží Atlantiku až téměř k hranicím amazonského biomu (bioma Amazônia) na jihu (kde jsou součástí biomu ještě některá navazující nepralesní společenstva). Viz např. heslo Amazônia na portugalské Wikipedii. Pokud by Vám toto nepřipadalo dostatečně oficiální, najděte si prosím např. definici amazonského ekoregionu podle WWF.

Možná jste měl na mysli, že území nespadá do povodí Amazonky. To je pravda, protože jižní hranice Guyan (mezi něž patří i Surinam jako bývalá Nizozemská Guyana) historicky vznikly na rozvodí a dodnes jej až na sporné úseky kopírují. O povodí ale v článku řeč nebyla.

5 0
možnosti
VS

Booooze muj, to je zase levicackej blabol,....ale vlastne,....jak taky jinak, ze?

19 1
možnosti
MP

Tak druhá světová mohla s přehledem skončit na Československém opevnění, kdyby nás svět nehodil přes palubu. Nebo na Polské frontě nebýt půlroční tzv "podivné války".

Analogie se situací na Ukrajině (hlavně v té "podivné válce" ) je docela děsivá https://cs.wikipedia.org/wiki/Podivn%C3%A1_v%C3%A1lka

14 1
možnosti
AN

Jste si jisty, ze by Hitler zustal stat pred ceskymi bunkry ?

Snad by mohl poslat tankyz Rakouska kolem bukru a od severu

kolem Ostravy naproti.

Jak dlouho by obranci sedeli o samote v bunkrech ?

5 1
možnosti
JS

Tak mladým lidem a otcům malých dětí se nedivím, že si otvírají zadní vrátka a nechtějí umřít v nesmyslné válce. Nakonec u nás to nebude jiné, když půjde do tuhého, tak se země od mladých mužů rychle vylidní.

4 2
možnosti
BP

Což je dost jedno, branci mají proti profíkům minimální trvanlivost.

0 0
možnosti
JL

Stačí neposlouchat zprávy v TV, nečíst komentáře přemoudřelých politických komentátorů a analytiků, chciválky z řad politiků nebrat vážně a věnovat se raději svým blízkým. Hlavně při jakýchkoliv nejbližších volbách volit ty, co chtějí investovat peníze do lepšího života občanů a ne do nesmyslného zbrojení. A časté strašení analogií se situací před 2. sv. válkou je zcela dětinské. Žádná historie se nikdy neopakuje, to je pověra.

15 18
možnosti
RJ

Když poslouchám řeči jako vede Babiš, který by nešel na pomoc napadenému Polsku, nebo Schillerová, která odmítá zvýšení výdaje na obranu, protože "chce žít v míru", tak si říkám, že po takových nebetyčných nesmyslech už je přece nemůže nikdo volit.

Ale on se vždycky někdo jako vy najde.

22 9
možnosti