Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

Současná opatření povedou k oteplení Země o 2,9 stupně, uvádí zpráva OSN

Nynější podoba klimatických opatření přijatých zeměmi světa by udržela oteplení Země pod hranicí tří stupňů Celsia, nejpravděpodobněji 2,9 stupně, oproti době před průmyslovou revolucí, uvádí zpráva OSN. Bezmála 200 zemí se přitom v roce 2015 v Pařížské klimatické dohodě shodlo, že globální oteplení omezí na 1,5 stupně a udrží jej výrazně pod dvěma stupni Celsia.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VP

V96a22ň44u92r60a 86P14e31t93r

21. 11. 2023 15:17

Zelení už uvedli hafo katastrofických předpovědí a ŽÁDNÁ se dosud nesplnila. Např. současný britský král předpvěděl před 14 lety klimatickou katastrofu na rok 2017!

1 1
možnosti
PHH

Jestli bude nebo nebude katastrofa, to nikdo nedokáže přesně predikovat. To, co dokážeme s téměř 100% jistotou říci je to, že za oteplování může lidská činnost. Míra nejistoty je jen 5%, což je tak vysoká korelace, že nemá smysl o tom pochybovat. V běžných statististickcých modelech se za korelaci považuje už 70%. Atribuce probíhající klimatické změny: https://cs.wikipedia.org/wiki/Atribuce_prob%C3%ADhaj%C3%ADc%C3%AD_klimatick%C3%A9_zm%C4%9Bny

0 1
možnosti
PL

Dosažení tzv. klimatické neutrality "některých" plynů (na vodní páry úplně kašlou), bez nutnosti odčerpávat aktivně tyto plyny z atmosféry, je nemožné:

https://www.youtube.com/watch?v=2bJTOymi3eo

1 0
možnosti
PHH

Vodní pára je nezajímavá z toho pohledu, že jde o silný skleníkový plyn, ale současně, jakmile tvoří oblačnost, tak odstiňuje a tím teplotu snižuje. Její koloběh je také dost krátký. Plus mínus spíše ochlazuje.

Co se týče vychytávání CO2 a jeho přeměnu na uhlík, který bychom mohli ukládat třeba do opuštěných dolů, tak tam ještě nejsme. Snažíme se zabránit katastrofě tím, že CO2 přestaneme masivně vypouštět. Dekarbonizace atmosféry je v první fázi. Nejdřív A, pak B. Na tyu druhou část, pokud to bude nutné bude potřeba obrovské množství čisté energie. V podstatě stejně velký objem tepla, který jsme získali, budeme muset reverzním procesem zase odevzdat. To nebude žádná legrace. Jediné, co je na tom zajímavé je to, že budeme mít dost čistého uhlíku.

0 1
možnosti
Foto

J13i51ř85í 61P87a13j17k

21. 11. 2023 8:52

Žijeme v zajímavých časech. Ale až tak výrazně zajímavé jsem je nečekal. To znamená migrační vlnu podstatně větších rozměrů. A také kolaps civilizace, jak funguje nyní. Zajímavé s jakým klidem vyhlížíme zánik. Jako na nějakém divadelním představení. Finále tohoto dramatu bude ale nejspíše dost hororové.

2 1
možnosti
PHH

Ještě tam nejsme. Lidstvo, sepsáním a podepsáním Pařížské dohody, kterou ratifikovalo skoro 200 zemí, v podstatě všechny státy planety, se snaží udělat maximum pro to, aby katastrofa s následným hromadným vymíráním a totálním rozvratem, nenastala. Budeme muset ale utáhnout opasky. Do toho se nikomu nechce.

0 1
možnosti
TL

No dobře. A nějaké vysvětlení proč a kdo způsoboval změny počasí kdysi, před stovky tisíci, miliony let, by nebylo? Já jen, jestli tady vědci prostě nevaří z vody? 🤷‍♂️

3 1
možnosti
Foto

J58i56ř10í 88P20a66j14k

21. 11. 2023 8:53

Počasí se měnilo vždy. Jen ne tak rychle. To co se dříve změnilo za tisíc let, se dnes změní za necelých sto. A to už se světovým řádem otřást dokáže..

2 2
možnosti
TV

T89o52m78a15s 35V23r73l38i29k

21. 11. 2023 3:05

"Vyspělé země budou muset podle výzkumníků navýšit finanční i jinou pomoc chudším zemím". To jako aby se jeste vice premnozili?

3 0
možnosti
Foto

J36i31ř24í 69P63a68j46k

21. 11. 2023 8:54

Ne, ale aby viděli jako smysluplné zůstat doma a nezkoušet štěstí u nás.

1 1
možnosti
PS

P71a96v36e29l 83S33u35r87a

20. 11. 2023 20:49

Místo hledání postupů a opatření jak to oteplení "přežít" hledají "VĚDCI" jenom argumenty, kterými mohou dokázat, že se nemýlí.

Myslí si snad někdo, že se ve "Výzkumném ústavu klimatické změny" odváží celé to strašení zpochybnit a prokázat, že se hledají cesty, které nevedou k cíli? místo aby se hledaly cesty, jak humánními postupy vrátit zalidnění Země na úroveň před 200 lety a tím snížit spotřebu všeho a s tím spojené exhalace a rozežranost, hledají se cesty jak uživit ještě víc "pracovní síly", dosahovat dalšího růstu a žrát červy. PITOMCI.

6 1
možnosti
JS

Protože celá agenda vůbec není o klimatu, ale o ovládání zdrojů energie a tím ovládání světové populace. Žádní pitomci to nejsou, tedy ti nahoře, na vrcholu mocenské pyramidy. Je to velmi promyšlený způsob, jak vodit za nos vystrašené ovčany a vydělávat na jejich neznalosti biliony dolarů.

Celá tato agenda vychází z ideologie Římského klubu a WEF ( world economic forum) a na ně se nabalila celá vrstva bank, fondů a korporací.

Řešení, které +- popisujete navrhuje nově vzniklý konzervativní think tank ARC (Alliance for Responsible Citizenship). Je potřeba zvýšit životní úroveň v Africe a dalších rozvojových zemích a zajistit pro všechny dostatek energie, klidně fosilní, která je nutná pro rozvoj civilizace. Potom Afrika projde demografickou přeměnou, jako ostatní kontinenty. Klesne porodnost a zlepší se i ostatní ukazatele - ekonomika, vzdělání, životní prostředí.

0 2
možnosti
SP

To že se otepluje (CO2 na to nemá žádný vliv) je dobrá zpráva. Jen v teple se lidem, zvěři i zeleni daří. Mnohem bohatší fauna i flóra je v jižní Americe a ne na severu Norska. jenže klimaalarmisti nemají radi civilizaci svobodných lidí, jejich nářky a žaly nejsou vedeny zájmem o to, bay se lidem dařilo dobře. Jde jim o ovládání lidi, protože si myslí, že jsou obdařeni schopností lidem určovat, co je pro ně dobré.

6 2
možnosti
Foto

J30i65ř26í 89P82a49j20k

21. 11. 2023 8:57

Nesdílím váš optimismus. Oteplení znamená úbytek vody v rozsáhlých regionech třetího světa i jižní Evropy. A ta voda co spadne bude pršet v silných bouřích, takže se nestihne zasáknout.

1 1
možnosti
Foto

Ano, počasí se mění, to vidí každý. Ale nikdo neví, zda to není přirozené. Počasí se v historii Zeměkoule změnilo již několikrát a to v dobách kdy tu nebyly ani lidi, ani auta ani jiné výdobytky průmyslové revoluce. Jiní vědci argumentují, že se každým rokem malinko víc rozpíná Slunce a jednou jeho rozpínání dojde tak daleko, že postupně vysuší veškerou vodu na Zemi. Ano bude to dle jejich tvrzení trvat ještě minimálně dalších 250.000 let, a co když ty začátky vypadají takhle. Zvláště, když se Slunce nachází na vrcholu jednoho slunečního cyklu, když se Země po celém světě chová jako by měla prasknout, zemětřesení a sopky nezávisle na oteplování planety a lidské činnosti se nyní zblázní všechny a všude od Tichého oceánu, přes Etnu až po Island... My tu budeme něco dělat a něčeho se snažit dosáhnout, když jiný národ ničí pralesy, které nejsou jen plíce světa, ale které mají právě i velmi ovlivňující faktor na snížení globálního oteplování. Tak kde to jsme. Má se stará a malá Evropa, která žije na kontinentě, který je asi nejrozvinutějším na celém světě měnit v co? A přitom primitivní civilizace v tichomoří ty si mohou vesele ničit pralesy bez omezení, a ještě to budou odůvodňovat pěstěním palmového oleje pro zbytek světa... Někde je něco špatně, ale určitě to není u obyčejných lidí, kteří žijí v Evropě, kde se vystřídalo tolik dějin a civilizací, že nikde jinde tolik nikdy nebylo. Hledejte příčiny a důvody jinde. Proč v těch rozvojových zemích umí vyrábět jen děti dokola a to i přes to, že vidí že jim nemají co dát jíst a pít. Proč? Chovají se jak tupá zvěř, možná tupější, protože i ta zvěř si neudělá víc mláďat když v jednom roce přežijí 3 že 6ti. Viděl jsem to na vlastní oči. Je to popsáno v x učebnicích a encyklopediích. Ale hloupost člověka v Africe, na blízkém východě nebo jinde v Asii popsána ještě není...

Začněte aspoň přemýšlet a dávat si určité souvislosti do souvislostí.

3 1
možnosti
PHH

Nevím o jaké tuposti mluvíte. Afrika toho zase tolik nevypouští. Slunce se začno rozpínat až mu dojde vodík a to bude trvat nikoli 250 000 tisíc let, ale několik miliard. Indie, Čína? A to víte, že si už také zavedli emisní povolenky a mají národní dekarbonizační plán?

Indie je nejlidnatější zemí světa. Můžu vás z vlastní zkušenosti ujistit, že mají co jíst a pít. Indie je potravinově téměř soběstačná a je i dost jídla pro zvířata. Kvalita potravin v průměru výrazně převyšuje evropské standardy.

Kde je ta tupá zvěř, o které píšete?

0 1
možnosti
SP

CO2 je užitečný životadárný plyn, jeho koncentrace jsou velmi nízké ve srovnání s předchozími milióny let.

3 0
možnosti
JS

CO2 je potrava pro zelené rostliny, které při koncentraci CO2 pod +- 180 ppm nejsou schopné růst. Můžeme se na věc dívat i jinou optikou, než jakou nás krmí mainstream: Lidé vysvobodili zásoby uhlíku, které ležely v podobě mrtvé biomasy (fosilních paliv) pod zemí a byly tak téměř navždy skryté a nedostupné rostlinám. Lidé uhlík opět převedli z pevné formy v litosféře do plynné formy v atmosféře, do formy, kterou rostliny dokáží přijímat. Před průmyslovou revolucí byla koncetrace CO2 v atmosféře cca 280 ppm, ne moc daleko od spodního limitu. Dnes je to cca 430 ppm. Kromě lidí takto významně dokáže doplnit atmosférický uhlík jen vulkanická činnost.

To už tak katastroficky nezní, že? Když nahradíme jednotky ppm procenty: 0,028 a 0,043%, tak to vypadá ještě méně katastroficky.

1 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
7 0
možnosti
Foto

J27i10ř78í 57P74a78j71k

21. 11. 2023 9:02

Oteplení je nesporné. Je v podstatě jedno, jestli je přirozené, nebo jej způsobil člověk. Klíčový je velmi rychlý úbytek vody v teplých oblastech, který urychlí migraci za vodou. Ta migrace se začíná rýsovat v takových rozměrech, že nás to pošle do postapokaliptických filmů.. To.. je ten problém.

1 1
možnosti
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Opilci, nahý zadek i prsa. Nápad sblížit města přes portál se proměnil v chaos

14. května 2024  22:04

V Dublinu a New Yorku před týdnem začal fungovat kruhový videoportál. Je součástí veřejné umělecké...

Je třeba zastavit válku, pro vítězství v terénu je pomoc dostatečná, míní Pavel

14. května 2024

„Potřebujeme zastavit válku a začít debatovat o budoucím uspořádání.“ Tak odpověděl prezident Petr...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!