Jedna z ledových soch vystavená v čínském Harbinu

Jedna z ledových soch vystavená v čínském Harbinu | foto: Profimedia.cz

Globální oteplování ohrožuje festival ledových soch v Číně

  • 16
Čínští vědci varovali, že změny v klimatu by mohly narušit běh každoročního festivalu ledových soch v severočínském Charbinu. Průměrné denní teploty se totiž v tomto městě nedaleko Sibiře za poslední rok vyšplhaly na 6,6 stupňů Celsia. To už by pracné skulptury nemusely vydržet.

"Na začátku prosince roku 2002 se začala ledová díla roztékat hned po dokončení. Výsledkem byly takové upocené sochy," řekl agentuře Reuters meteorolog Jin Süemien z observatoře Cheilungťiang.

Teploty ale v oblasti stále rostly. "Loni stálo hodně peněz, když se musely sochy několikrát předělávat. Za poslední dobu se období zimy a sněhu velmi zkrátilo," dodal Jin.

Podle čínských vědců stojí globální oteplování i za úbytkem vody, který má vliv na pěstování rýže. Změny klimatu také dramaticky ovlivňují tání ledovců ve výše položených oblastech země.

"Globální oteplování bývalo jen něco, o čem lidé hovořili. Nyní můžeme pozorovat jeho vliv, který je opravdu alarmující," podotkl Jin. "Například průměrná teplota v Charbinu je o pět stupňů vyšší, než je obvyklé."

Stavitelé ledových soch se nyní obávají, že o svá pracná díla přijdou. "Mohlo by se to celé zhroutit. Musíme stále přidávat další led," řekl jeden z účastníků festivalu, který přijel z Malajsie.

Stejnou změnu pociťuje i Číňan, který dnes žije převážně v Kanadě: "Když jsem poprvé přijel do Kanady, byla tam velká zima. Ale teď se otepluje. Možná se z Vancouveru pomalu stane Hongkong." 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video