V Houstonu se rozloučili s Georgem Floydem, pohřbí ho vedle matky

  • 512
V Houstonu se v úterý konal pohřeb George Floyda, jehož květnová smrt v rukou policie vyvolala mezinárodní vlnu protestů proti rasismu a policejní brutalitě. Floyd má být pohřben vedle jeho matky na jednom z předměstí Houstonu. Lidé se během dne shromažďovali, aby mu dali poslední sbohem. V pondělí se konal veřejný rozlučkový obřad, kterého se zúčastnilo asi šest tisíc lidí.

Na Floydův pohřeb se sešla rodina a blízcí přátelé, všichni oděni v bílém. Floydovu rakev do kostela ráno přineslo šest mužů v rouškách, podél nich stála v pozoru řada policistů. 

Obřadu se zúčastnili také členové Kongresu zastupující oblast Houstonu, starosta tohoto nejlidnatějšího texaského města, šéf místní policie či rapper Trae tha Truth, který minulý týden zorganizoval pochod na Floydovu počest, jehož se zúčastnilo na 60 000 lidí. 

Celkem se v kostele sešlo několik stovek lidí, které reverend Remus Wright nabádal, aby si po dobu obřadu nesundávali ústní roušky kvůli obavě z koronaviru. Řada lidí přednesla krátkou řeč nebo zazpívala píseň.

Biden nahrál pozůstalým video

„Tohle je okamžik propojení. Je to okamžik, ve kterém Bůh shromáždil lidi po celém světě, aby nás spojil okolo života bratra George Perryho Floyda,“ řekla pastorkyně Mia K. Wrightová. Pohřeb byl podle tradice církve organizován jako oslava návratu domů.

Americká policie se chová jako armáda na nepřátelském území, tvrdí kritici

Kandidát na příštího prezidenta demokrat Joe Biden řekl, že spravedlnost pro George Floyda povede Ameriku na cestu k rasové spravedlnosti. Biden to účastníkům pohřbu vzkázal přes video. Starosta Houstonu Sylvester Turner zase na pohřbu prohlásil 9. června za „den George Floyda“.

Po skončení obřadu zamířilo Floydovo tělo za doprovodu členů houstonského policejního oddělení na hřbitov, kde bude uloženo vedle jeho matky. Posledního jeden a půl kilometru potáhne Floydovu rakev koňské spřežení.

Rozloučit se přišlo na šest tisíc lidí

Na podnělním veřejném rozlučkovém obřadu se už několik hodin před jejím začátkem začala tvroři fronta smutečních hostů. Kvůli riziku šíření koronaviru bylo lidem nařízeno, aby měli roušku a rukavice.

Pietní akce se odehrávala za horkého počasí a několik lidí bylo od kostela kvůli zdravotním potížím převezeno do nemocnice. Shromáždění nakonec trvalo přes šest hodin, během nichž se u rakve vystřídalo asi šest tisíc lidí.

Nemocná velmoc. Amerika válčí sama se sebou, její prestiž se drolí

„Jsem rád, že se mu dostalo rozloučení, jaké si zasloužil,“ řekl agentuře Reuters jeden z účastníků pocházející z Houstonu, kde Floyd vyrůstal. „Chci, aby zabíjení policií přestalo. Chci, aby v zájmu spravedlnosti změnili způsoby a aby ukončili zabíjení,“ pokračoval 46letý Marcus Williams.

Šestačtyřicet let bylo také Floydovi, když se 25. května ve městě Minneapolis kvůli údajné platbě falešnou bankovkou dostal do rukou policistů. Jeden z nich mu při zatýkání tlačil kolenem na krk, načež Floyd začal naříkat, že nemůže dýchat. Strážník Derek Chauvin ale nepřestal ani poté, co už podezřelý nejevil známky života. Krátce po příjezdu záchranářů byl Floyd prohlášen za mrtvého.

Jeho poslední okamžiky připomněly smrt jiného neozbrojeného černocha z roku 2014. Eric Garner rovněž opakoval slova „nemůžu dýchat“, když jej zatýkali policisté v New Yorku, a i jeho smrt zachytil na videu kolemjdoucí.

Uctít Floydovu památku v pondělí do Houstonu přijeli také Garnerovi příbuzní, napsala agentura AP. Zúčastnili se i blízcí Michaela Browna, kterého v srpnu 2014 zastřelil bělošský policista ve Fergusonu ve státě Missouri. Proti strážníkovi Darrenu Wilsonovi nebyla po zabití neozbrojeného černošského mladíka vznesena žádná obvinění.

Také Brownova smrt vedla k demonstracím

Brownova smrt rovněž vyústila v sérii protestů, ta současná je ovšem co do rozsahu mnohonásobně převyšuje. Ve městech po celých Spojených státech už dva týdny demonstrují statisíce lidí, kteří požadují reformu fungování americké policie a vzkazují, že „na černošských životech záleží“.

Minneapolis zvažuje, že kvůli Floydovi a protestům zruší městskou policii

Demonstrace proti rasové nespravedlnosti se rozšířily i do řady dalších zemí. Ve velkých městech USA shromáždění zejména v prvním týdnu provázely výtržnosti demonstrantů a brutální zákroky bezpečnostních složek, které zadržely tisíce lidí.

Kromě Chauvina byly v souvislosti s Floydovým případem z policejního sboru Minneapolisu propuštěni ještě další tři muži, kteří se incidentu účastnili. Chauvin čelí obvinění z vraždy, jeho tři bývalí kolegové Thomas Lane, J. Alexander Kueng a Tou Thao podle prokuratury vraždě napomáhali.

„Dosáhneme spravedlnosti. Nedopustíme, aby se tyhle dveře zavřely,“ řekl v pondělí agentuře AP Floydův bratr Philonise.

5. června 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video