Obraz Klanění Beránku božímu po restaurování | foto: Profimedia.cz

Renovace obrazu budí vášně. Beránek nahání hrůzu, má oči jako člověk

  • 178
Jako šokující popsali odborníci renovaci jednoho z nejslavnějších obrazů na světě poté, co odhalila malbu beránka s extrémně lidskýma očima. Restaurované Klanění Beránku božímu, které je součástí Gentského oltáře, vzbudilo také bouřlivé reakce na sociálních sítích. Podle jejich uživatelů totiž po proměně působí hrůzostrašně.

Práce na Gentském oltáři započal Hubert van Eyck a v roce 1432 je dokončil jeho bratr Jan. Oltář složený ze dvanácti panelů je považován za mistrovské dílo patnáctého století a nachází se v katedrále svatého Bavona v belgickém Gentu. Hlavním tématem díla je vykoupení lidstva Kristovou obětí.

Uprostřed spodní řady oltáře je vyobrazena scéna Klanění Beránku božímu symbolizujícímu Krista. Ovce se nachází uprostřed obrazu a podle listu The Guardian její podobu změnil v roce 1550 při opravách jiný umělec.

Magazín Smithsonian popsal nové oči beránka jako „znepokojivě lidské“. V nové podobě má jehně skutečně větší a zářivější oči, podrobnější a růžovější čumák a celkově světlejší barvu. 

Změna zaujala také uživatele sociálních sítí, kteří sdíleli porovnání starší a novější verze s tím, že beránek nyní působí hrůzostrašně.

„Udělejme petici za navrácení jehněte do předchozího stavu,“ napsal žertem uživatel s přezdívkou moth dad. „Mnohem víc se mi líbí předchozí beránek. Kdo by nemiloval jehně se čtyřmi ušima,“ napsala uživatelka Rory O’Kellyová.

Na rozdíl od nepovedeného restaurování jiných uměleckých děl, například nechvalně známého obrazu Ecce Homo, přezdívaného Opičí Kristus, restaurovali Gentský oltář profesionálové, kteří mu vrátili jeho původní podobu. Oprava si vyžádala investici ve výši 2,2 milionu eur (55,3 milionu korun).

Vedoucí restaurátorka Helene Duboisová popsala odhalenou tvář beránka jako „šokující pro všechny“. „Nic podobného jsme na raném nizozemském obraze nikdy neviděli,“ popsala.

Kurátoři z Belgického královského institutu pro kulturní dědictví použili k odstranění nánosů staré barvy chirurgické skalpely, kterými postupovali centimetr po centimetru. Původní obraz ovce odhalili po třech letech.

„Neexistují slova, která by vyjádřila výsledek. Odstranění nánosů barev nám umožnilo odhalit vznešenou virtuozitu bratrů van Eyckových. „Můžeme obdivovat nádherné mistrovství díla v celém jeho bohatství,“ uvedl institut s tím, že oprava podle něj vrátila obrazu původní živost a barevnost. 

Centrální panel s obrazem beránka se do katedrály vrátí 24. ledna, kdy ho budou moci poprvé spatřit návštěvníci.

Gentský oltář se skládá z řady deskových panelů. Když je otevřený, měří 5,2 metru na šířku a 3,75 metru na délku. Je také pokládán za jedno z nejčastěji kradených uměleckých děl v historii. 

Přisvojit si ho chtěli jak Napoleonovi vojáci, tak nacisté. Jedna z oltářních desek s názvem Spravedliví soudci, jež byla ukradena v roce 1934, se nikdy nenašla, a musela ji tak nahradit kopie. Gentský oltář představuje jeden z prvních obrazů, u nichž mistři využili olejovou barvu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video