Zařízení plynovodu Nord Stream 1 v německém Lubminu 8. března 2022

Zařízení plynovodu Nord Stream 1 v německém Lubminu 8. března 2022 | foto: Reuters

Stovky kilometrů Nord Streamu čeká výměna, Kerčský most chtějí opravit do léta

  • 92
Velkou část poškozeného plynovodu Nord Stream bude nutné vyměnit, řekl šéf ruské plynárenské společnosti Gazprom Alexej Miller. O jeho čtvrtečním rozhovoru v televizi Channel One v pátek informovala agentura TASS. Opravy potrubí podle Millera potrvají nejméně rok. Oprava poničeného Kerčského mostu má být dokončena nejpozději do 1. července 2023, oznámila rovněž agentura.

„Značný úsek plynovodu je naplněn vodou, řekl Miller. Jde o stovky kilometrů potrubí, citovala Millera ruská agentura Prime.

Na třech ze čtyř potrubí, která tvoří podmořské plynovody Nord Stream 1 a 2 vedoucí z Ruska do Evropy, se koncem září našly trhliny. Příčina jejich vzniku se vyšetřuje. Například švédská tajná policie minulý týden uvedla, že prvotní vyšetřování škod v místech úniku plynu posílilo podezření ze sabotáže.

Rusko si tento týden předvolalo diplomaty z Německa, Dánska a Švédska, aby si u nich stěžovalo na to, že Moskva ani Gazprom nebyly přizvány k vyšetřování příčin poškození potrubí.

27. září 2022

Švédská premiérka Magdalena Anderssonová řekla, že její země nebude sdílet výsledky vyšetřování výbuchů na plynovodech Nord Stream 1 a 2 s ruskými úřady ani s firmou Gazprom. Podle ní je vyšetřování tajné.

Most bude opravený do léta

Oprava Kerčského mostu, který minulý týden poškodila exploze, má být dokončena nejpozději do 1. července 2023, píše se v nařízení ruské vlády podle agentury TASS. Jediným dodavatelem opravy mostu z Ruska na protiprávně anektovaný ukrajinský poloostrova Krym bude podle vládního rozhodnutí firma Nižněangarsktransstroj.

Kerčský most spojuje ruskou pevninu s ukrajinským poloostrovem Krym, který Moskva v rozporu s mezinárodním právem anektovala v roce 2014. V sobotu se po výbuchu zřítila část jeho vozovky a vzplály cisterny na železniční části stavby.

Podle ruských úřadů explozi způsobila bomba v nákladním autě, útok podle ruského prezidenta Vladimira Putina zorganizovala Ukrajina. Kyjev se k útoku oficiálně nevyjádřil a vyšetřování ruských úřadů označil za nesmysl.

8. října 2022

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video