Kamion s palivem pro pásmo Gazy

Kamion s palivem pro pásmo Gazy | foto: Reuters

Gaza se rozsvítí, Izraelci pustili do elektrárny část paliva

  • 22
Izraelci částečně uvolnili blokádu pásma Gazy. Povolili Evropské unii, aby Palestincům dodala palivo do elektrárny. Slíbili také, že pustí přes hranice kamiony s jídlem a léky. Zdůraznili nicméně, že benzin do aut obyvatelé Gazy nedostanou. Mezinárodní organizace dál izraelské počínání odsuzují a bojí se humanitární krize.

Vláda židovského státu rozhodla odříznout Gazu od světa minulý týden v reakci na desítky raket, kterými palestinští ozbrojenci zasypávají jih Izraele (více zde). V neděli pak šéfové radikálního hnutí Hamas, které Gazu ovládá, vypnuli jedinou zdejší elektrárnu. Došlo totiž palivo. A obyvatelé velké části teritoria se ocitli ve tmě.

Palivo do elektrárny platí Palestincům Evropská unie. Dnes dostala od Izraele povolení obnovit dodávky. "Dostali jsme časově neomezený souhlas. Bylo nám řečeno, že se můžeme vrátit na úroveň dodávek před blokádou, tedy na 2,2 milionu litrů za týden," řekl agentuře Reuters nejmenovaný představitel EU. "Vzhledem k napětí mezi Izraelem a Hamasem ale není nic jisté," dodal.

"O žádném časově neomezeném povolení nevím," oponoval mluvčí izraelského ministerstva obrany Šlomo Dror. "Vím jen o rozhodnutí ministra povolit dočasné dodávky. Situace bude znovu posuzována každý týden," upozornil. Izrael také podle něj uvolní půl milionu litrů nafty pro generátory, plyn pro domácnosti a 50 kamionů s léky a jídlem. Benzin pro auta Palestinci nedostanou.

"Snažíme se určit, co jim akutně chybí, a na základě toho pak sestavit dodávky," vysvětlil Dror. Rozhodnutí částečně uvolnit blokádu podle něj přišlo poté, co se snížil počet raketových útoků na jih židovského státu. "Ukázalo se, že odpalování raket diriguje Hamas. Obyvatelé Gazy musejí pochopit, že jim škodí Hamas, ne Izrael," řekl Dror.

V pásmu Gazy žije asi 1,5 milionu lidí, z nichž mnoho je úplně závislých na zahraniční pomoci. Evropská unie, OSN a další mezinárodní organizace izraelskou blokádu odsoudily jako protiprávní kolektivní trest. Bojí se, že na palestinském území propukne humanitární krize, což ale Izrael odmítá. Opatření je podle něj spravedlivou reakcí na palestinské raketové útoky a sebevražedné atentáty.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video