Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Puč? To se mi nestane. Vládce Gabonu mylně věřil, že odolá africkému trendu

  19:36aktualizováno  20:19
Gabonský prezident Ali Bongo si byl dobře vědom hrozby vojenského převratu ve své části světa, ale zapřisáhl se, že jemu se to nestane. Evidentně se mýlil. Pučisté, kteří ho svrhli, už oznámili, že lídrem pro přechodné období po převratu byl jmenován generál Brice Oligui Nguema.

„Ačkoli naším světadílem v posledních týdnech otřásají těžké krize, ujišťuji vás, že nikdy nedovolím, abyste se vy a naše země, Gabon, stali rukojmími pokusů o destabilizaci. Nikdy,“ prohlásil tento měsíc Bongo u příležitosti oslav výročí šedesáti let od vyhlášení nezávislosti na Francii. Téměř po celou tuto dobu se přitom držela u moci jeho rodina.

Teď je Bongo v domácím vězení a skupina vysoce postavených důstojníků, kteří ve středu ráno vystoupili v televizi, jej viní z „nezodpovědného a nepředvídatelného vládnutí“. Vojáci oznámili, že po celé zemi pozatýkali řadu lidí kvůli velezradě, zpronevěře a korupci. Není však jasné, zda těmto obviněním čelí i prezident.

Chopili jsme se moci, ohlásili vojáci v Gabonu. Prezident je v domácím vězení

Ve zhruba minutovém videu, zjevně natočeném v jeho rezidenci v hlavním městě, prezident potvrdil, že je zadržován v domácím vězení, a vyzval svět, aby o tom dal hlasitě vědět. „Nevím, co se děje,“ řekl Bongo v angličtině, usazen v křesle v bohatě zdobené místnosti, s fotografií bývalého jihoafrického prezidenta Nelsona Mandely vystavenou v knihovně.

Čtyřiašedesátiletý Bongo, zkušený politik a někdejší funkový hudebník, má francouzské vzdělání a je členem jedné z afrických politických dynastií. Úřadu prezidenta se ujal v roce 2009 po smrti svého otce, který vládl Gabonu jednačtyřicet let, a navázal na partnerství v oblasti bezpečnosti s Francií a se Spojenými státy.

Nedávné puče v Africe

Letitá vláda jeho rodiny mu dost možná dodávala sebedůvěru tváří v tvář vojenským pučům, které se šířily v ostatních částech frankofonní Afriky.

I tak se vyskytly problémy. V roce 2016 obhájil druhý sedmiletý mandát jen těsně a volby provázelo násilí. Koncem roku 2018 prodělal mrtvici, která ho téměř na rok vyřadila z funkce. Rok nato byl zmařen pokus o převrat, zatímco se Bongo zotavoval v Maroku. Pučisté však byli rychle dopadeni a uvězněni.

Každé hlasování, které se v Gabonu konalo od návratu země k systému více politických stran v roce 1990, skončilo násilím. Při střetech mezi vládními silami a demonstranty po volbách v roce 2016 byli podle oficiálních údajů zabiti čtyři lidé. Opozice tehdy tvrdila, že počet obětí je mnohem vyšší.

Stále není ani jasné, jak se vyvine současný puč, který byl ohlášen zhruba hodinu po oficiálním oznámení vítěze víkendových prezidentských voleb. Vůdci převratu oznámili, že prezident je doma, obklopen rodinou a lékaři. Podrobnosti o jeho zdraví neuvedli. Jeden z jeho synů, Noureddin Bongo, byl zatčen kvůli podezření z vlastizrady, oznámila armáda po ranním převratu.

Francouzská těžební společnost Eramet, která v Gabonu provozuje největší manganový důl na světě a železniční dopravní společnost, oznámila, že v zemi zastavuje veškerou činnost. Soukromá zpravodajská společnost Ambrey uvedla, že všechny operace v hlavním přístavu v Libreville byly zastaveny a úřady odmítly vydat povolení k odjezdu plavidel.

Zatímco vládnoucí elita v Gabonu, často provázaná příbuzenskými vztahy, bohatla díky ropným rezervám země, mezi obyčejnými lidmi sílila frustrace. Bongo patří mezi nejbohatší hlavy států v Africe a jeho majetek i jmění jeho rodiny teď zřejmě bude ještě více na očích.

Rodinný byznys v ropném emirátu

Vyšetřovatelé ve Spojených státech a ve Francii už nyní prověřují majetek za miliony v obou zemích. „Je to ropný emirát řízený téměř šest desítek let jako rodinný podnik,“ řekl francouzský analytik se zaměřením na Afriku Thomas Borrell.

Gabon leží na pobřeží Guinejského zálivu, obklopen zeměmi, jejichž vůdci se umějí udržet u moci desítky let. Sousedním zemím vládne trojice nejvytrvalejších lídrů na kontinentě: Teodoro Obiang v Rovníkové Guineji od roku 1979, Paul Biya v Kamerunu od roku 1982 a Denis Sassou-Nguesso v Konžské republice od roku 1979 s přestávkou v letech 1992 až 1997.

Také Bongo měl zjevně v úmyslu setrvat v úřadu až do smrti jako jeho otec. Před dvaceti lety Gabon zrušil omezení počtu prezidentských mandátů a Bongo se podle organizací na ochranu lidských práv léta snažil potlačovat opozici. Víkendové volby se podle médií konaly poprvé bez účasti mezinárodních pozorovatelů.

„Gabon zažil další volební puč, takže jeden puč následoval druhý a ten druhý má mezi lidmi větší šanci na úspěch,“ řekl Borrell s odkazem na středeční převrat a na stovky lidí, které v hlavním městě Libreville vyšly do ulic, aby zpěvem a tancem oslavily konec Bongovy vlády.

Společně s vojáky davy zazpívaly státní hymnu. „Pochoduji tu dnes, protože mám radost. Skoro po šedesáti letech jsou Bongové zbaveni moci,“ řekl agentuře Reuters sedmadvacetiletý nezaměstnaný Jules Lebigui. Ve středu večer junta oznámila, že vůdcem pro přechodné období byl jmenován generál Brice Oligui Nguema.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Gabon, Afrika, Francie, rodina
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58,  aktualizováno  14:25

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...