Francouzská vláda připravuje internetový zákon

- Francouzská vláda zahájila konzultace o přípravě zákona, který by vyjasnil některé právní nejasnosti kolem využívání internetu a podpořil důvěru asi deseti milionů Francouzů, kteří budou tuto síť využívat koncem roku 2000, kdy by měl zákon už platit.
Zákon by měl podle ministra hospodářství Dominiqua Strausse-Kahna vymezit práva spotřebitelů, vyjasnit, jak je chráněno tajemství soukromé korespondence, případně i kdo je odpovědný za nactiutrhání a obdobné přestupky na některých webových stránkách.

Vláda soudí, že by mělo být jasněji stanoveno, jak se platné zákony vztahují na elektronický obchod. Paříž je například pro to, aby se určilo, jaký daňový režim platí pro on-line obchody - zda podle země produkce nebo podle země, do níž je zboží dodáno.

Ministryně spravedlnosti Elisabeth Guigouová upozornila, že je třeba vyjasnit, jakou důkazní hodnotu mají internetové dokumenty. Dalším diskutovaným tématem je "elektronický podpis", který by mohl výrazně zvýšit objem on-line obchodování na burze, protože by eliminoval řadu dosud potřebných dokumentů na papíře.

Zákon má vymezit i užívání autorského práva. Podle ministryně kultury Catherine Trautmannové by mělo být jasně stanoveno, že za obsah stránek jsou odpovědni jejich autoři a editoři.

Strauss-Kahn zdůraznil, že nový zákonný rámec by nicméně neměl nijak bránit v rozvoji užívání internetu ve Francii a měl by vytvářet velký prostor pro pravidla jednání, jež si soukromé firmy budou zajišťovat mezi sebou. Do začátku prosince je také na internetové stránce ministerstva financí otevřeno diskusní fórum k novému zákonu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video