Lékařský tým při experimentální operaci

Lékařský tým při experimentální operaci | foto: Reuters

Francouzi zvládli první operaci ve stavu beztíže

  • 38
Francouzští lékaři se jako první pokusili operovat ve stavu beztíže. Jejich neobvyklý experiment skončil úspěšně. Operační sál vznikl ve speciálně upraveném letadle Airbus A 300 a lékaři za tři hodiny při letu odstranili dobrovolníkovi tukovou cystu na ruce.

Experiment byl součástí projektu zaměřeného na možnosti budoucích operací v kosmickém prostoru.

Jak uvedl server BBC, pacient i lékaři byli připoutáni a chirurgické nástroje držely na místě silné magnety. Anesteziolog pak použil těsně před startem na pacientovi umístěném v plastikovém stanu jen lokální umrtvení.

Upravený Airbus A 300 nazvaný "ZERO G" při tříhodinového pokusu nad jihozápadní Francií opisoval vertikální parabolu mezi 6000 a 8500 metry a při prudkém stoupání i klesání překonával přetížení 1.8G. Během asi třiceti manévrů, během nichž se letoun vždy na 20 vteřin ocitl ve stavu volného pádu, byla simulována nulová gravitace.

Celkový čas operace byl pouhých jedenáct minut, lékaři však museli operovat v 31 dvaadvacetivteřinových sekvencích, kdy letoun simuloval stav beztíže.

Lékařský tým se na operaci připravoval od února. Společně s pacientem pak všichni prošli výcvikem pro stav beztíže, který byl podobný tréninku astronautů.

Šlo o první takovou operaci, která byla provedena na člověku. Již dříve však francouzští lékaři vyzkoušeli podobnou operaci na kryse.

Akci uskutečnilo francouzské Národní středisko pro průzkum vesmíru, které dlouhodobě zkoumá, zda by se nutné operace na lidech nedaly provádět při budoucích dlouhých pobytech astronautů ve vesmíru. Pacienta by operoval robot řízený ze Země.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video