Francouzští vojáci dobyli maliské město Gao, dosud ovládané islamisty.

Francouzští vojáci dobyli maliské město Gao, dosud ovládané islamisty. | foto: Reuters

Francouzi dobyli maliské město Gao, dosud ovládané islamisty

  • 1
Francouzské a maliské jednotky dobyly v sobotu město Gao na severovýchodě Mali. Lokalitu dosud ovládali islamisté. Podle agentury AFP to oznámilo francouzské ministerstvo obrany. Jedna ze skupin islamistů dříve během dne médiím sdělila, že chce vyjednávat o propuštění francouzského rukojmího, kterého dva měsíce zadržuje.

Gao ležící asi 1 200 kilometrů severovýchodně od hlavního města Bamaka a je jedním ze tří největších měst na severu Mali, kterých se loni zmocnili islamisté. Francouzské ministerstvo obrany podle AFP uvedlo, že starosta Gaa Sadou Diallo, který byl dosud v "exilu" v Bamaku, se mohl v sobotu večer vydat zpět do města.

Sdělilo zároveň, že kontingenty složené z nigerských a čadských jednotek přijely do oblasti, aby podpořily boj proti islamistům. Francie zahájila intervenci proti radikálům před více než dvěma týdny po žádosti maliských úřadů. Spojenci již dobyli několik měst v centrálním Mali, kam islámští povstalci na začátku roku postoupili. V rukou islamistů jsou dál města Timbuktu nebo Kidal.

Gao dosud platilo za důležitou baštu hnutí Mujao. Tato skupina v sobotu agentuře AFP sdělila, že chce vyjednávat o propuštění francouzského rukojmího, který byl unesen loni v listopadu na západě Mali.

AFP napsala, že vyjádření lze považovat za předehru k vyjednávání s vládou v Bamaku. Francouzi mají v Mali nyní asi 2 500 vojáků. Regionální společenství afrických států plánuje vyslat 4 000 vojáků, z nichž nejméně polovina do Mali přijela. Dalších celkem 2 000 vojáků přislíbil poslat Niger.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video