Zakuklení žháři naposledy podpálili autobus v Marseille

Zakuklení žháři naposledy podpálili autobus v Marseille | foto: Reuters

Francouzi chtějí „zatnout tipec“ pouličním žhářům

  • 61
Francouzští politici vyrazili do boje proti mladým výtržníkům. Premiér de Villepin svolal mimořádnou poradu o bezpečnosti na předměstích. Ministr Sarkozy se pro změnu pustil do vyšetřování víkendového útoku na autobus v Marseille. Při něm byla vážně zraněna 26letá studentka ze Senegalu.

Napětí v zemi vzrostlo minulý týden, kdy si obyvatelé předměstí Paříže připomněli loňskou smrt dvou mladíků. Ti se při útěku před policií schovali do trafostanice.

Incident před rokem vyvolal třítýdenní vlnu násilí na pařížských předměstí, které padly za oběť tisíce automobilů. Stovky lidí, převážně potomků přistěhovalců, tehdy byly zatčeny. - vše o pouličním násilí zde

Ačkoliv se nenaplnily nejhorší obavy týkající se eskalace nových nepokojů, během posledního týdne lehlo popelem už několik autobusů.

Žhářským útokům nezabránila ani mimořádná bezpečnostní opatření v linkách veřejné dopravy. Autobusy v nejrizikovějších oblastech střeží ozbrojené policejní hlídky.

Poslední incident se odehrál v neděli, kdy trojice výrostků zapálila autobus na jihu země. Incident si vyžádal vážná zranění 26leté Mamy Galledou, studentky z afrického Senegalu. - více zde

"Jsme pachatelům na stopě," prohlásil ministr vnitra Nicolas Sarkozy, který je znám nekompromisním postojem vůči násilí v ulicích. "Pevně věřím, že v nejbližších dnech budeme mít další informace," dodal ještě před mimořádným zasedáním vlády.

Sarkozy rovněž tvrdí, že nepředpokládá nárůst výtržností v ulicích. "Někteří přilévají oheň do ohně tvrzením, že jde o připomínku loňské tragédie, ale to je neomluvitelné."

Jeho kritici ale upozorňují na to, že jeho rétorika může souviset s prezidentskými volbami, které zemi galského kohouta čekají příští rok.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Nicolas Sarkozy

Video