ilustrační snímek | foto: EHA news

Francie vyhostila rodinu muslimů. Oholila hlavu dívce zamilované do křesťana

  • 381
Francie deportovala bosenskou rodinu, která zbila dívku, jež si chtěla vzít křesťanského Srba, a oholila jí za to hlavu. Dotyčná zůstane v péči sociálních služeb, dokud nebude plnoletá. Rodina se do země nesmí vrátit pět let.

Francouzské ministerstvo vnitra reagovalo na události z letošního srpna. Sedmnáctiletá dívka z muslimské rodiny původem z Bosny a Hercegoviny se zamilovala do dvacetiletého srbského křesťana, který žil ve stejném domě. Rodina kvůli tomu teenagerku zbila a násilně jí oholila vlasy.

Ministerstvo uvedlo, že pět členů rodiny ve městě Besançon na východě země bylo v sobotu ráno deportováno do Sarajeva, hlavního města Bosny a Hercegoviny. Deportováni byli rodiče dívky a její tři sourozenci. Všichni mají pětiletý zákaz vstupu do Francie. Teta a strýc, kteří se na násilí také podíleli, dostali stejně jako ostatní roční podmínku.

„Toto vyhoštění je důsledkem nepřijatelného chování rodiny, zejména bití a holení dospívající dívky, která byla zamilovaná do mladého srbského muže jiného vyznání,“ uvedlo ministerstvo. O nezletilou se nyní budou starat sociální služby. Až dosáhne plnoletosti, dostane povolení k pobytu.

Bosenská policie potvrdila, že rodina dorazila na mezinárodní letiště v Sarajevu speciálně organizovaným letem v sobotu kolem 12:50 místního času v doprovodu francouzské policie. 

V Besançonu dotyční žili dva roky. „Obě rodiny se navzájem znaly a jejich vztah nebyl problém, ale když začaly mluvit o manželství, rodiče dívky řekli, že jsou muslimové a že si dívka nemůže vzít křesťana,“ uvedla k případu zástupkyně žalobce Margaret Pariettiová.

Francie deportuje radikální islamisty, ale noví jí rostou ve školách

Rodina potom vzala dívce telefon a zakázala jí muže kontaktovat. Dvojice následně na čtyři dny uprchla. Po návratu přišli do bytu dívčiny rodiny spolu s chlapcovými rodiči.

Podle výpovědi chlapcových rodičů přišla první rána od matky nezletilé, pak se přidali další členové rodiny. Hlavu jí podle svědků oholil strýc. Rodiče mladého muže se prý neodvážili zasáhnout. Sám přítel bité dívky odešel a vše nahlásil na policii.

„Dívka měla zlomené žebro a několik modřin, zejména v úrovni ucha,“ dodala Pariettiová.

Holení hlav ženám mají Francouzi spojené s koncem druhé světové války, kdy byly tímto způsobem stigmatizovány ženy, které udržovaly vztahy s nacisty.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video