Na plážích ve Francii se rozmnožily mikrořasy, úřady zakazují koupání

  • 7
Jihozápadní pobřeží Francie v posledních dnech zaplavily toxické mikrořasy, které mohou způsobit dýchací obtíže a příznaky podobné chřipce. Přímořská města kvůli tomu v neděli dočasně uzavřela pláže a zakázala plavání v moři, informovala agentura AFP. Odborníci situaci sledují a nevylučují ani další uzavírky.

Plavci, surfaři i návštěvníci pláží si v posledních dnech stěžovali na problémy s dýcháním, kašel, svědění očí a nevolnost. Pláže kvůli tomu načas uzavřelo i letovisko Biarritz.

Istanbul sužuje mořský sliz. Může za to odpadní politika, říkají kritici

„Je to poprvé, co se tyto řasy v Biarritzu objevily,“ uvedla radnice tohoto přímořského letoviska. 

Město od té doby pláže opět otevřelo, regionální středisko ministerstva zdravotnictví (ARS), které mikrořasy analyzovalo, však situaci pravidelně monitoruje a místní úřady nevylučují další uzavírky.

Příznaky otravy jsou podle starosty nedaleké obce Bidart Emmanuela Alzuriho „mírné a samy přejdou“. Jsou však podobné příznakům covidu-19, což u lidí vzbuzuje otázky, píše AFP. 

„Lidé s těmito příznaky momentálně žádáme, aby se nejdříve nechali otestovat na koronavirus, a pokud jsou negativní, aby zašli k doktorovi,“ uvedl Alzuri.

OBRAZEM: Do čínského letoviska opět dorazil zelený páchnoucí příliv

Mikrořasy, které pokrývají běžné mořské řasy i kamenolomy u pobřeží, se uvolní vlnobitím a nacházejí se ve vodě, někdy i na jejím povrchu. 

„Cytotoxin, který obsahují, se může přenášet i vzduchem nebo vodní tříští,“ řekl šéf zdravotnické sekce nevládní organizace Surfrider Foundation Marc Valmassoni. 

Podle něj za častější výskyt těchto řas, běžně se vyskytujících v teplejších tropických vodách, mohou změny klimatu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video