Edmund Platt se sbíráním odpadků snaží motivovat ostatní k tomu, aby byli pozornější k životnímu prostředí. (3. března 2016) | foto: Profimedia.cz

Dvojice se vydala pěšky z Marseille do Paříže, posbírala pět tisíc roušek

  • 20
Edmund Platt a Frédéric Munsch chtěli upozornit na dopady, které má koronavirus na životní prostředí. Na 880 kilometrů dlouhé pěší túře z Marseille do Paříže sbírali použité roušky, které lidé odhazují ve městech i v přírodě. Každý sebraný odpadek je jako objetí planetě, tvrdí.

Dvojici tvořil francouzský fotoreportér Munsch a Brit Platt, zakladatel iniciativy Jeden odpadek za den a autor knihy „Angličan, který chtěl vyčistit Francii“. 

Platt, původem z Leedsu, přijel do Marseille před 11 lety učit angličtinu. Jedním z jeho dosud uskutečněných projektů byla v roce 2017 cesta napříč Francií autostopem, při které sbíral odpadky. Při letošní cestě s fotografem sbírají roušky. 

„Pokaždé, když seberete jeden kousek odpadku ze země, je to jako byste dali jedno obětí a jeden záblesk radosti této planetě,“ řekli muži pro portál Euronews.com. Svou aktivitou chtějí také přimět ostatní lidi k tomu, aby si svého okolí více všímali.

„Je to trendy odpadek letošního roku. Nacházíme je všude: na silnici, na parkovištích, u lidí před domem, v lese, na břehu jezera, jsou všude,“ říká Munsch. Za téměř dva měsíce na cestě muži sebrali na 5000 roušek. Jak se blížili k Paříži, jejich tempo bylo stále pomalejší, protože roušky byly stále častější.

Podobnou výzvu vytvořila loni v létě francouzská aktivistka Amel Talhaová. Sbírala do plastových lahví nedopalky:

12. srpna 2019

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video