Francouzský prezident Emmanuel Macron pózuje s mladíkem k selfíčku ve...

Francouzský prezident Emmanuel Macron pózuje s mladíkem k selfíčku ve francouzské části karibského ostrova Saint-Martin, který před rokem stihla živelní pohroma (29. září 2018). | foto: Reuters

Macron se zvěčnil s mladíkem se vztyčeným prostředníčkem, Le Penová zuří

  • 621
Vztyčený prostředníček a takzvaného paroháče ukazují na snímku s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem dva mladíci z karibského ostrova Svatý Martin. Macron zámořské území Francie navštívil rok po pohromě způsobené hurikánem Irma. Vůdkyně krajní pravice Marine Le Penová označila záběr za urážku Francie.

Fotografie se v neděli rozšířila na sociálních sítích. Smějící se hlava státu v bílé košili s černou kravatou pózuje v objetí dvou mladíků tmavé pleti. Jeden má holou hruď a polostažené kalhoty a ukazuje vztyčený prostředníček. Druhý se zlatým řetězem ukazuje jiné vulgární gesto známé jako paroháč.

30.září 2018 v 17:53, příspěvek archivován: 01.října 2018 v 14:36

On ne trouve même plus de mots pour exprimer notre indignation. La France ne mérite certainement pas cela. C’est impardonnable ! MLP https://t.co/Lvf2k8cO8S

Předsedkyně krajně pravicového Národního sdružení (RN; dříve Národní fronta) Le Penová považuje snímek za neomluvitelný. „Nemůžeme ani nalézt slov, abychom vyjádřili naše rozhořčení. Francie si tohle rozhodně nezaslouží. Je to neomluvitelné!,“ napsala na Twitteru. 

„Mám rád každé dítě republiky, bez ohledu na jeho hlouposti,“ prohlásil Macron s tím, že chce „pomoci této mládeži“ a odmítá „nenávistné diskuse“. „Marine Le Penová není s lidem. Marine Le Penová je krajní pravice a krajní pravice není lid,“ dodal podle listu Le Monde. 

K Le Penové se přidali další členové RN, starosta jihofrancouzského města Béziers a jeden ze zakladatelů organizace Reportéři bez hranic Robert Ménard nebo poslankyně Republikánů Valérie Boyerová.

Ta v twitterovém příspěvku s fotkou připomněla nedávnou událost, kdy Macron káral mladíka za to, že prezidenta oslovil domácky „Manu“.

Deník Le Figaro uvedl, že kontroverzní fotografie vznikla v sobotu při návštěvě Macrona na karibském ostrově Svatý Martin, jehož severní část patří mezi zámořská území Francie. Jižní patří Nizozemsku. Prezident se v jistém momentě vydal do druhého patra jednoho z rodinných domů, kde hovořil s oběma mladíky i matkou jednoho z nich.

Mladík se čerstvě vrátil z vězení

„Jsem zloděj, právě jsem se dostal z vězení,“ řekl Macronovi muž s černým šátkem na hlavě. Hlava státu mu následně promlouvala do duše s tím, že „vazoun“ jako on musí pracovat. „Tvoje mamka si zaslouží víc,“ uzavřel rozhovor Macron.

Otázkám novinářů ohledně fotografie čelil francouzský prezident ještě v neděli. Mladík, který na kameru učinil vulgární gesto, prý na sobě pracuje, aby získal výuční list. Po pořízení snímku podle Macrona dvojice přivedla tělesně postiženou dívku, která chtěla prezidenta obejmout. Mladíci „toho byli schopni, protože jsem na ně pohlížel s důvěrou, protože jsem je respektoval. Tohle je Republika,“ řekl Macron.

Na tiskové konferenci kromě toho kritizoval Le Penovou. „Z nenávistných debat nic nevzejde. Je třeba přestat si myslet, že naše mládež nám nemůže nic dát, protože je jisté barvy pleti nebo se v jistém momentě dopustila hloupostí,“ dodal.

Francouzský prezident navštívil rok po hurikánu Irma ostrov Svatý Martin:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video