Francouzi protestovali proti zavření barů. Přeháníte to, vzkázali vládě

  • 43
Několik stovek lidí přišlo v pátek demonstrovat před budovu obchodního soudu ve francouzském přístavu Marseille kvůli vládnímu nařízení o uzavření barů a restaurací. Úplným uzavřením provozoven na dva týdny chce vláda zpomalit šíření koronaviru. „Jsme naprosto zoufalí. Když nám nařizují zavřít, ponižují nás,“ řekl majitel jednoho z podniků Bernard Marty.

Ve čtvrtek měla země rekordních více než 16 tisíc nově nakažených. V Marseille se mají od soboty na dva týdny zavřít bary a restaurace a ve městě a okolí vláda vyhlásila v souvislosti se šířením viru nejvyšší pohotovost. Podle obyvatel i místních úřadů je ale opatření nepřiměřené riziku a poškodí ekonomiku.

„Trestají nejen majitele restaurací, ale vyvolávají širší krizi i pro ostatní – dodavatele, organizátory akcí, pořadatele diskoték. Čekají snad, že budeme umírat v tichosti?“ citovala agentura Reuters účastníka protestu a majitele jednoho z postižených podniků Bernarda Martyho.

K soudní budově přišli lidé s nápisy „Zachraňte bary a restaurace“ a mezi účastníky bylo i několik poslanců. Šéf regionální rady Renaud Muselier řekl, že se úřad obrátí na soud s požadavkem o odklad nařízení.

Ministryně práce: Ztráty stát uhradí

Marseillany neuklidnila ani ministryně práce Elisabeth Borneová, která řekla, že vláda majitelům podniků uhradí ztráty za dobu uzávěry. „Musíme jednat teď, abychom se vyhnuli situaci, jakou jsme zažili v březnu,“ řekla.

V pátek odpoledne má do města dorazit ministr zdravotnictví Olivier Veran. Chce navštívit jednotku intenzivní péče jedné z místních nemocnic a členové jeho delegace se sejdou se zástupci federace hoteliérů a restauratérů.

Francouzská vláda uzávěrou reaguje na rychlý nárůst případů koronaviru, za posledních osm dní padl rekord denního počtu nových nakažených čtyřikrát. Podle americké Univerzity Johnse Hopkinse se ve Francii celkově potvrdil koronavirus u více než 536 tisíců lidí a zemřelo tam 31 524 pacientů. 

Poprvé od 8. června leží na jednotkách intenzivní péče kvůli koronaviru více než tisíc pacientů. V nemocnicích za uplynulý týden přibylo přes čtyři tisíce nemocných s koronavirem ve vážném stavu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video