Eric Ciotti na snímku z května 2020

Eric Ciotti na snímku z května 2020 | foto: Reuters

Francouzští Republikáni nominují na prezidenta Pécresseovou, nebo Ciottiho

  • 3
Členové opoziční francouzské pravicové strany Republikáni (LR) v prvním kole hlasování zúžili výběr kandidátů do nadcházejících prezidentských voleb. V dubnovém prezidentském klání je bude reprezentovat buď Valérie Pécresseová, či Éric Ciotti. Rozhodne se ve druhém kole interní volby v pátek a v sobotu.

V prvním kole zvítězil šéf regionální rady departementu Alpes-Maritimes na francouzské Riviéře Éric Ciotti, který získal 25,59 procenta hlasů. Prezidentka pařížského regionu Valérie Pécresseová obdržela 25 procent.

O pozici usilovalo celkem pět osobností, v primárkách neuspěl například bývalý evropský vyjednavač pro brexit Michel Barnier.

Kromě Barniera se o nominaci neúspěšně pokoušeli také prezident severofrancouzského regionu Hauts-de-France Xavier Bertrand a vedoucí oddělení urgentního příjmu jedné z velkých pařížských nemocnic Philippe Juvin, kterého ale média považovala za outsidera. Bertrand již oznámil, že v dalším kole hlasování podpoří Pécresseovou.

Prezidentské volby ve Francii se uskuteční v dubnu příštího roku. Průzkumy veřejného mínění favorizují současného prezidenta Emmanuela Macrona. Za jeho hlavní vyzývatelku je považovaná šéfka krajně pravicového Národního sdružení (RN) Marine Le Penová.

O prezidentskou funkci se chce rovněž ucházet kontroverzní francouzský komentátor Éric Zemmour.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video