V červnu policie v Itálii našla dílo Banksyho, které bylo loni ukradeno....

V červnu policie v Itálii našla dílo Banksyho, které bylo loni ukradeno. Graffiti je na požárních dveřích a zdobilo původně pařížský klub Bataclan. (27. června 2020) | foto: AP

Francouzská policie zadržela zloděje dveří s Banksyho malbou zahalené ženy

  • 2
Francouzská policie zadržela šest podezřelých z loňské krádeže graffiti připisovaného britskému streetartovému umělci Banksymu. Truchlící zahalená žena byla vyobrazena na protipožárních dveřích pařížského klubu Bataclan. Dveře se tento měsíc našly v Itálii. Podezřelé policie v pátek obvinila a vzala do vazby.

Šest podezřelých policisté zadrželi tento týden v departamentech Isère a Horní Savojsko na jihovýchodě Francie, oznámila v sobotu agentura AFP. Dva z nich byli obviněni z krádeže v organizované skupině, čtyři další z přechovávání kradených věcí v organizované skupině. Všichni skončili v policejní cele.

Odcizené Banksyho dílo se našlo tento měsíc díky spolupráci francouzských a italských úřadů „v důmyslném úkrytu“ na půdě venkovského domu poblíž městečka Tortoreto u pobřeží Jaderského moře. Uvedla to prokuratura ve městě L’Aquila, která vede vyšetřování.

Podle policie měl na půdu domu přístup pouze majitel nemovitosti. Čínská rodina, která v domě bydlí, o ukryté malbě vůbec nevěděla. Motivem krádeže byly podle agentury ANSA zřejmě peníze. 

Graffiti na protipožárních dveřích v klubu Bataclan, kde teroristé v roce 2015 zavraždili 90 lidí, zobrazuje truchlící zahalenou ženu. Z klubu malba zmizela loni, kdy ji kdosi ukradl i s dveřmi.

Zástupce francouzského velvyslanectví v Itálii Christophe Cengig řekl, že nalezení díla je pro Francii dobrá zpráva. „Patří Bataclanu, patří všem Francouzům,“ citovala jej agentura AP. Majitelé hudebního klubu prý byli nadšeni, když se o nálezu dozvěděli.

Populární rit Banksy patří ve světě výtvarného umění ke stále více ceněným autorům, jeho identitu však nikdo nezná. Ví se o něm pouze to, že pochází z Bristolu a od konce 90. let minulého století žije v Londýně.

Jméno si udělal svými často sociálně kritickými i kontroverzními díly, která se kromě Británie objevila například i na zdech ve Spojených státech nebo v palestinském Pásmu Gazy. Jeho olejomalba znázorňující šimpanze zasedající v parlamentu se loni v aukční síni Sotheby’s prodala za téměř deset milionů liber (téměř 300 milionů Kč).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video