Francouzský prezident Emmanuel Macron přednesl tradiční novoroční projev. (31....

Francouzský prezident Emmanuel Macron přednesl tradiční novoroční projev. (31. prosince 2023) | foto: Reuters

Olympiáda i otevření Notre-Dame. Čeká nás rok hrdosti a naděje, vzkázal Macron

  • 35
Francouzský prezident Emmanuel Macron v tradičním novoročním projevu vyjádřil přesvědčení, že rok 2024 bude rokem francouzské hrdosti a naděje, a to díky letním olympijským hrám v Paříži i znovuotevření katedrály Notre-Dame po ničivém požáru. Informovala o tom agentura Reuters.

„Jen jednou za století se hostí olympijské a paralympijské hry a jen jednou za tisíciletí se obnovuje katedrála,“ řekl Macron. „Rok 2024, rok odhodlání, rozhodnutí, obnovy a hrdosti. Ve skutečnosti rok naděje,“ dodal.

Francouzský prezident hovořil v televizním projevu před silvestrovskými oslavami, během nichž je nasazeno přibližně 90 000 policistů a 5 000 vojáků. Mají zajišťovat bezpečnost a předejít tomu, co úřady označily za „velmi vysokou“ teroristickou hrozbu.

Kohout povstal z popela. Na věž Notre-Dame znovu usedl pozlacený symbol

Macron dále uvedl, že Francie se bude muset „znovu vyzbrojit“, aby dokázala zajistit vlastní bezpečnost, ale také posílit veřejné školství a sociální soudržnost.

V projevu se Macron také Francouzům snažil dodat naději po roce poznamenaném válkami a krizemi v zahraničí, jakož i protesty kvůli nepopulární důchodové reformě a pouličními násilnostmi po zabití mladíka francouzskou policií.

14. prosince 2023

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video