Průzkumy mluví jasně: sedmdesát procent Francouzů je pro zákaz.

Průzkumy mluví jasně: sedmdesát procent Francouzů je pro zákaz. | foto: Profimedia.cz

Francie dává „adieu“ cigaretám

  • 8
Francie vstupuje do zcela nové epochy bez všudypřítomného cigaretového kouře. Od 1. února nesmějí cigarety na veřejná místa včetně úřadů, pracovišť ve firmách, škol, nádraží či nemocnic.

Země, kde popotahování cigaretového kouře bylo po staletí téměř posvátným právem, tak prochází nejnovější revolucí.

Slovo "cigarette" je francouzská zmenšenina pojmu cigáro. Označení "nicotine" se zjevně váže ke jménu francouzského velvyslance Jeana Nicota, který v 16. století poprvé dovezl do své domoviny tabák z Portugalska.

A jen si to zkuste představit: typický francouzský student vášnivě diskutuje na půdě své školy se svými kolegy, přitom však nepopotahuje z nezbytné cigarety.

Anebo kterékoli vlakové nádraží ve Francii, nad kterým se obvykle vznáší namodralý dým z cigaret nedočkavých cestovatelů, se zničehonic promění v zónu bez kouře.

Francie už nebude Francií, poznamenal by možná kuřák a filozof Jean-Paul Sartre. "Od nynějška už nikdo nebude nucen dýchat kouř z cigaret kuřáků," poznamenal sebevědomě ministr zdravotnictví Xavier Bertrand. Není to tak úplně pravda.

Roční lhůta
Restaurace, bary či kavárny mají ještě roční pauzu, než se budou muset podřídit. Ale některé restaurace se už s ročním předstihem připravují na úplný zákaz.

"Cítili jsme, že je ta správná doba. Lidé ve finále nebudou mít žádnou jinou možnost. Také nepřestali jezdit letadlem nebo vlakem, když se zakázalo kouřit v dopravních prostředcích," řekl agentuře AFP Stephane Pandeli, majitel rybí restaurace v Marseille. Prý o zákazníky nepřišel, naopak získal nové, nekuřáky.

Výjimky zůstanou
Nezdá se, že by Francie vynalezla nějaký jiný způsob boje proti kouření. Vláda se inspirovala průkopnickým Irskem a z takzvaných "náhradních domovů", jako jsou hotely a domovy důchodců, popelníky nezmizí.

Úřady mají být také shovívavé vůči hospitalizovaným pacientům s mentálním postižením, kteří by nemuseli pochopit nenadálý zákaz, a také vůči lidem bojujícím s alkoholismem či drogovou závislostí.

Neposlušné kuřáky čeká pokuta 68 eur, pokud si zapálí na špatném místě, zatímco majitelé zařízení zaplatí 135 eur za porušení zákona.

Firmy mohou svým zaměstnancům nechat zřídit hermeticky uzavřené místnosti se silnými větráky. Ale málokdo očekává, že by zaměstnavatelé hromadně investovali do nákladných zařízení. Také není úplně jasné, kdo a jak bude pokuty vymáhat.

Chladné přijetí
Každý třetí dospělý Francouz kouří. Proto je až neuvěřitelné, že v zemi proslulé rebeliemi a demonstracemi proti téměř každé sociální změně přichází zákaz kouření v poklidu.

Otázkou je, jak rychle se lidé přizpůsobí novému pořádku. Když se zeptáte cizinců žijících ve Francii či samotných Francouzů, obvykle jsou skeptičtí. Například příkaz zřídit nekuřácké zóny v restauracích v roce 1991 byl široce ignorován.

"U mě v práci kouří všichni včetně šéfa. Sama jsem zvědavá, co bude, ale moc velké naděje si nedělám," říká Eva Maricicová žijící 37 let ve Francii.

Jistě, více či méně se kouří na celém světě, ale právě fascinace Francouzů tabákem jde do nebývalé hloubky. "Je to velmi znepokojující," nechal se slyšet známý spisovatel a kuřák Maurice Druon.

"Po čtyři století byl tabák úžasná věc, byl něco jako posvátná bylina, a teď byl odsouzen k zatracení." Nicméně průzkumy mluví jasně: sedmdesát procent Francouzů je pro zákaz.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video