Francouzský prezident sarkozy chce s německou kancléřskou Merkelovou řešit, jestli by se neměly konat pravidelné summity eurozóny.

Francouzský prezident sarkozy chce s německou kancléřskou Merkelovou řešit, jestli by se neměly konat pravidelné summity eurozóny. | foto: Reuters

Francie chce oslabit české předsednictví summity eurozóny

  • 95
Francie přišla s nápadem, aby se šéfové států a vlád eurozóny začali pravidelně scházet. Paříž chce nyní svůj záměr konzultovat s Berlínem. Prahy se takové záměry silně týkají, neboť na začátku příštího roku převezme po Francii předsednictví Evropské unie.

Na schůzkách eurozóny by Česko nebylo.

Návrh přišel v době, kdy se v Evropě objevily spekulace o tom, jestli Česká republika zvládne předsedat Evropské unii a jestli se vyrovná Francii. - čtěte Evropští politici se ptají, jestli Češi budou umět vládnout EU jako Sarkozy  

Český vicepremiér pro EU Alexandr Vondra označil možné posílení vlivu zemí eurozóny v EU pod vedením Francie či jiné země za nemoudrý krok, který bude spíš rozdělovat než spojovat Evropskou unii.

O skupině eurozóny si Sarkozy promluví s Merkelovou v Pekingu
Německá kancléřka Angela Merkelová chce francouzský návrh řešit se Sarkozym v pátek na euroasijském summitu v Pekingu, sdělil její mluvčí.

Doposud se Německo bránilo myšlence politické kontroly nad eurozónou mimo jiné z obav o nezávislost evropské centrální banky a z ohrožení jednoty celé sedmadvacítky.

Země, v nichž je zavedená společná měna euro, se zatím scházejí pouze na úrovni ministrů financí. Poprvé se tak na vrcholné úrovni stalo předminulou neděli z iniciativy Sarkozyho kvůli přijetí opatření k finanční krizi.

Ministr pro evropské záležitosti Jeana-Pierre Jouyet ale dnes řekl, že "v německých názorech nastal v poslední době vývoj: uznali užitečnost takovéto schůzky na úrovni šéfů států a vlád eurozóny". Zbývá tedy Berlín přesvědčit, aby to tak zůstalo natrvalo. Podle ministra se prostě těžiště v Evropské unii přesunulo do eurozóny a k euru.

Zapotřebí je ale podle Jouyeta stanovit, kdo bude eurozóně předsedat. Sarkozy o tento post údajně neusiluje. "Euroskupina má dnes svého předsedu, je to lucemburský premiér Jean-Claude Juncker. Pak je tu muž, jehož energii chválí celý svět, kterým je Nicolas Sarkozy," dodal francouzský ministr.

Francouzský list Le Monde ovšem ve středu upozornil, že by prezident o vůdčí roli zájem měl.

Mluvčí Merkelové ovšem podotkl, že "přirozeným předsedou" "ekonomické vlády" eurozóny je lucemburský premiér Juncker.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video