Barack Obama

Barack Obama | foto: Reuters

Fischer a Obama zřejmě stvrdí dohodu o vězních z Guantánama telefonem

  • 0
Evropská unie se podle diplomatů shodla s Washingtonem na podmínkách případného předávání vězňů z Guantánama. Zda zadržované přijmou, si ale budou jednotlivé země rozhodovat samy. Dohodu by měli v pondělí schválit šéfové diplomacií EU. Poté si možná zavolají český premiér Jan Fischer a prezident USA Barack Obama.

Američané by na základě dohody měli Evropanům o předávaných vězních poskytovat všechny informace, a to včetně těch důvěrných. Podle dohody také zůstane zodpovědnost za uzavření Guantánama i za nalezení útočiště pro bývalé vězně na Spojených státech.

Jan Fischer po vyslovení důvěry jeho vláděPo schválení dohody ministry zahraničí EU ji zřejmě formálně potvrdí obě strany i na nejvyšší úrovni. Jedná se o tom, že si kvůli tomu zavolají český premiér Jan Fischer s americkým prezidentem Barackem Obamou.

Fischer jako zástupce českého předsednictví v pondělí zřejmě pojede do Bruselu, kde by spolu s šéfem Evropské komise Josém Barrosem pomocí telefonu či videokonference pohovořil s americkým prezidentem. Zatím to prý ale ještě nebylo rozhodnuto.

Bermudy pomohly USA

Přijaly čtyři Ujgury zadržované ve vězení na Guantánamu

O uzavření kontroverzní americké věznice na Kubě rozhodl krátce po své inauguraci americký prezident. Následně požádal Evropany, zda by mohli část vězňů přijmout. USA chtějí, aby Evropa přijala desítky lidí, kteří pořád nebyli z ničeho obviněni a přitom jim hrozí při návratu do domovských zemí riziko represe od tamních režimů či úřadů.

Ochotu přijmout některé zadržované už projevilo třeba Španělsko či Británie. Proti se staví například Rakousko. Nikomu nehodlá poskytnout útočiště ani Česko a zřejmě ani Slovensko. - přečtěte si Česko nevyslyší Obamu. Vězně z Guantánama nepřijme

Unijní ministři vnitra se před několika dny dohodli na mechanismu výměny informací o zadržovaných z Guantánama, které by chtěla některá ze zemí bloku přijmout. Takový stát by měl partnerům v rámci unie poskytnout všechna dostupná data o vězni ještě dříve, než o jeho přijetí na svém území rozhodne.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video