Ministryně vnitra chce zabránit tomu, aby se opakovala tragédie z 23. září.

Ministryně vnitra chce zabránit tomu, aby se opakovala tragédie z 23. září. | foto: zip.4chan.org

Finsko zpřísnilo vydávání zbrojních průkazů, chce změnit i zákon

  • 9
Finská vláda v reakci na nedávný masakr na střední škole v Kauhajoki představila nové podmínky, které zpřísní vydávání zbrojních průkazů. Ministryně vnitra Anne Holmlundová také ustavila výbor, který bude pracovat na reformě zákona o držení střelných zbraní. Informovala o tom finská televize YLE.

Finsko patří hned za Spojenými státy a Jemenem k zemím, jejichž občané vlastní největší počet střelných zbraní. To by se ale mohlo brzy změnit.

Dostat povolení k držení zbraně bude totiž daleko obtížnější. A to zejména pro osoby, které o ně budou žádat poprvé. Ministerstvo vnitra zavádí nová pravidla, která se budou týkat pistolí a revolverů všech ráží. 

Některé zbraně by mohly zmizet úplně
Finská ministryně vnitra Holmlundová dnes navíc založila výbor na přípravu reformy zbraňového zákona.

. NOVÁ PRAVIDLA

- Každý zájemce o licenci bude muset nově prokázat, že je již nejméně jeden rok členem střeleckého klubu.

- Zároveň musí předložit potvrzení lékaře o svém mentálním stavu a o tom, že nepředstavuje možnou hrozbu pro sebe a své okolí.

- Žadatele o první zbrojní licenci čeká pohovor nejméně se dvěma policisty.

Podle ní by policie měla získat větší právo kontrolovat zdravotní záznamy žadatelů o zbraň. Navrhla policii zpřístupnit například databáze úřadu sociálního zabezpečení (Kela) a obranných složek státu.

Ministryně výbor také požádala, aby prozkoumal, zda by některé zbraně nemohly být zakázány úplně. Poznamenala, že jde o těžký úkol, protože jsou neustále vyvíjeny nové zbraně a zbraňové systémy.

Finové mají navíc zbraně rádi. Používají je především k lovu zvěře, který se dá označit za národní sport.

Zákon by mohl být hotový na jaře
Celý proces změny zákona by měl trvat asi dva roky. Holmlundová si ale chce s první fází pospíšit, aby reformu mohla předložit parlamentu na jaře 2009.

Přísnější pravidla přicházejí poté, co 23. září zastřelil student finské střední odborné školy v Kauhajoki osm svých spolužaček, jednoho studenta a jednoho učitele. Poté obrátil zbraň proti sobě a o několik hodin později v nemocnici v Tampere podlehl těžkému poranění hlavy. - přečtěte si Finský student postřílel ve škole deset lidí, sám zemřel v nemocnici

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video