Finská pohraniční stráž doprovází migranty přicházející na hraniční přechod...

Finská pohraniční stráž doprovází migranty přicházející na hraniční přechod Raja-Jooseppi ve finském Inari. (25. listopadu 2023) | foto: ČTK

Finsko na dva týdny uzavře celou hranici s Ruskem, to k ní vozí další migranty

  • 51
Finsko uzavře na dva týdny celou hranici s Ruskem ve snaze zastavit příliv migrantů z blízkovýchodních, afrických a dalších zemí. V úterý to oznámil finský premiér Petteri Orpo. Opatření začne platit v noci na čtvrtek.

Helsinky obviňují Rusko, že k hranici přepravuje žadatele o azyl, kteří nemají platné doklady, s cílem vyvolat migrační krizi. Moskva toto obvinění popřela.

Od minulého týdne je otevřený pouze nejsevernější finsko-ruský silniční přechod Raja-Jooseppi v arktické oblasti. Také ten nyní bude pro cestující uzavřen, sdělila dnes finská vláda.

Otevřený zůstane železniční přechod Vainikkala, ovšem jen pro nákladní dopravu. O azyl bude podle finské ministryně vnitra Mari Rantanenové možné žádat jen v přístavech a na letištích.

Invaze na bicyklech. Rusko zatápí Finům za NATO a dohodu s Pentagonem

Agentura Reuters uvádí, že během listopadu přišlo z Ruska do Finska asi 900 žadatelů o azyl ze zemí, jako je Afghánistán, Keňa, Maroko, Pákistán, Somálsko, Sýrie či Jemen. Dříve přicházel méně než jeden žadatel o azyl denně, píše Reuters s odvoláním na finské pohraničníky.

Premiér Orpo v úterý uvedl, že podle informací finské vlády přicházejí na ruské straně do blízkosti finské hranice stále další migranti. „Rusko tuto situaci zavinilo a může ji také ukončit,“ uvedl předseda finské vlády.

„Ruské operace u východní hranice Finska představují mezinárodní zločin a obchodování s lidmi,“ prohlásila ministryně vnitra Rantanenová.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video